15:57:08 19.04.2024
Stiri

L'obs: Cum fabrică Bulgaria cetăţenii europene false şi periculoase. Reţele cu protecţie la nivel înalt

Știri 30.03.2018 09:02 Vizualizări1841 Autor: Ziarul National


L'obs: Cum fabrică Bulgaria cetăţenii europene false şi periculoase. Reţele cu protecţie la nivel înalt sursa: digi24.ro

Într-un raport prezentat Parlamentului de la Sofia, în octombrie anul trecut, şeful spionajului din Bulgaria avertiza că răspândirea documentelor false de identitate şi schemele frauduloase pentru obținerea cetățeniei bulgare reprezintă amenințări serioase la adresa securităţii naţionale, notează Le Nouvel Observateur, într-un material care vorbeşte, mai departe, de un adevărat trafic cu cetăţenii, sprijinit de la cel mai înalt nivel.

E vorba de trafic întrucât în miezul afacerii sunt implicate zeci de mii de persoane, dar şi funcţionari şi politicieni corupţi, iar pericolul, arată jurnaliştii francezi, nu se limitează la Bulgaria, ci atinge, inevitabil, Uniunea Europeană.

Acești aşa-numiţi bulgari falşi, explică publicaţia citată, devin, odată primite documentele, cetăţeni europeni cu drept de liberă circulaţie în spaţiul comunitar, deşi sistemul e ilegal, iar printre beneficiari se găsesc şi infractori străini. Alţii se află chiar în legătură cu reţele teroriste.

Potrivit Le Nouvel Observateur, Guvernul şi Preşedinţia de la Sofia nu au răspuns întrebărilor trimise de jurnalişti.

Asta, în condiţiile în care schema a fost devoalată de un înalt funcţionar - fosta şefă a Direcţiei Cetăţenie din Ministerul Justiţiei. Acum, femeia este supusă unor presiuni constante, intimidări şi ameninţări, susţin jurnaliştii francezi, care s-au întâlnit cu Katia Mateva într-un restaurant din capitala ţării.

„Ca director, trebuia să dau un aviz pe naturalizări. Pe unele le-am respins, întrucât nu corespundeau legii. Candidaţii nu aveau nicio origine bulgară. M-am opus pe unele din ele pentru că nimic nu era în concordanță cu legea. Candidații nu aveau origine bulgară. De asemenea, am anulat aproximativ 60 de naturalizări după ce am descoperit că era vorba de infractori. Este periculos acest trafic întrucât pot obţine un paşaport european chiar şi terorişti”, susţine Katia Mateva.

Potrivit Le Nouvel Observateur, pentru primirea cetăţeniei bulgare e suficient să fii major, să nu ai cazier în Bulgaria şi să dai o simplă declaraţie la Agenţia pentru bulgarii de pretutindeni, privind sentimentul de apartenenţă la naţiunea bulgară. În 2013, preşedintele aceste agenţii admitea, în scris, că nu există nicio procedură prin care să poată fi verificate atestatele emise de instituţia pe care o conduce.

Publicaţia franceză mai arată că în toată afacerea sunt implicaţi şi avocaţi. Aceştia eliberează 100-200 de „certificate de apartenenţă la naţiunea bulgară” pe zi, pentru sume cuprinse între 500 şi 3.000 de euro sau mai mult, în cazurile în care candidatul are un trecut mai dubios.

Potrivit Katiei Mateva, în Bulgaria naturalizările se fac în ritm de 600 până la 700 pe lună, fenomenul are deja ani buni vechime, funcţionează şi în ziua de azi, iar în aşteptare sunt la acest moment 20.000 de dosare de naturalizare. Principalii candidaţi: macedoneni, sârbi, albanezi, kosovari şi moldoveni.

Este un trafic acoperit de la cel mai înalt nivel al statului bulgar, adaugă sursa jurnaliştilor de la Le Nouvel Observateur, în condiţiile în care femeia a informat procurorul general (care a clasat speţa), serviciile de informaţii şi chiar pe premierul Boiko Borissov. Înalţi funcţionari şi cel puţin un ministru şi un vicepremier sunt implicaţi în această schemă, mai spune Katia Mateva

Sursa: digi24.ro


Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md