Ancheta preliminară privind tragedia din Kemerovo au scos la iveală un şir de nereguli în funcţionarea centrului comercial, unde oamenii au ars de vii. Focul ar fi pornit din cauza unui scurtcircuit pe terenul de joacă şi s-a extins în doar câteva minute, din cauza materialelor de construcţie de proastă calitate.

Mall-ul funcţiona fără autorizaţia pompierilor, care nu au mai verificat clădirea din... 2012. Autorităţile au arestat mai mulţi suspecţi, printre care directorul complexului comercial, dar şi persoane care aveau drept atribuţii protecţia împotriva incendiilor. Este vorba inclusiv de un paznic, cu studii de bucătar, care este acuzat că oprise alarma de incendiu. În apărarea sa, el susţine că sistemul de alarmă era deja defect în acel moment.

Nenorocirea din Kemerovo poate provoca un val de revoltă în întreaga Rusie. Oamenii acuză autorităţile de lipsa de acţiune şi ascunderea informaţiilor privind numărul real al victimelor, care ar fi cu mult mai mare decât 64, prezentat de oficialii ruşi. În centrul acuzaţiilor se află preşedintele Vladimir Putin, dar şi toată conducerea regiunii Kemerovo.

În fruntea acesteia se află, mai bine de 20 de ani, Aman Tuleev, supranumit de către localnici Han, pentru faptul că nimeni şi nimic nu-l poate da jos. În ziua incendiului, el nici nu a ieşit din birou să vorbească în faţa oamenilor. A preferat să dea prioritate întrevederii cu Putin, căruia i-a spus că cei care au ieşit la miting după incendiu sunt nişte profitori.

Unul dintre localnici a rămas fără soţie şi trei copii.

Bărbatul a obţinut acces la imaginile de pe camerele de supraveghere. El susţine că atunci când s-a declanşat flăcările, uşile unei săli cinematografe erau deschise, dar au fost blocate ulterior de către un vizitator.

Alţi localnici din Kemerovo au depus o plângere la procuratură, acuzându-i pe angajaţii ministerului de Interne şi ai serviciilor pentru situaţii excepţionale de inacţiune.