Școala din Țepilova se află în vizorul Parlamentului. „Părinții au fost amenințați că li se vor anula ajutoarele lunare”

media_145856810812277600

Redeschiderea școlii primare din satul Țepilova, din comuna Ocolina, Soroca, continuă să lase multe semne de întrebare. În ședința de astăzi a Parlamentului, secretara de stat a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a fost dur criticată de deputata PCRM, Elena Bodnarenco. Politiciana a acuzat-o pe reprezentata ministerului pentru că ar fi spus minciuni cu privire la detaliile ce țin de redeschiderea școlii primare.

Angela Cutasevici, secretara de stat din cadrul MECC în cadrul răspunsului la interpelarea deputatei Bodnarenco a declarat că „Reprezentanții direcției Învățământ din Soroca au avut întâlniri cu părinții din satul Țepilova, în care s-a discutat posibilitatea copiilor de a-și continua studiile la liceul Ion Creangă din Soroca, 23 de părinți au căzut de acord, 12 părinți au acceptat transferul copiilor din alte instituții de învățământ în școala din sat, 5 părinți erau indeciși, iar 3 părinți nu au fost de găsit.”

Potrivit oficialului, din 7 februarie, în școala primară au fost create toate condițiile necesare pentru buna desfășurare a studiilor. Mai mult decât atât, Direcția Învățământ din Soroca nu a exercitat presiuni asupra părinților în vederea transferării copiilor și nu au fost falsificate semnăturile cererilor. Școala și-a reluat oficial activitatea din 1 februarie. În prezent, în instituție este organizată instruirea elevilor. Aceștia sunt mulțumiți de predare, iar părinții salută calitatea serviciilor educaționale oferite de învățător. Alimentarea elevilor este organizată în cadrul școlii în conformitate cu standardele și normele alimentare.

Cu privire la transportarea elevilor care studiază în Soroca, Direcția vine cu precizare:

„Copiii ai căror părinți au optat pentru studierea la Liceul Teoretic „Ion Creangă„ din Soroca beneficiază de transport asigurat.”

Elena Bodnarenco a venit cu un val de critici împotriva secretarei de stat, Angela Cutasevici: „Sunt cumplit uimită de răspunsul Dvs. În mare parte, ați prezentat o informație superficială”.

Deputata a identificat trei mari minciuni care au fost enunțate de la tribuna parlamentului:

#1„Potrivit presei afiliate PDM, școala din Țepilova a fost redeschisă pe 9 ianuarie, nu pe 1 februarie” așa cum menționase secretara de stat.

#2. În privința nefalsificării semnăturilor ale părinților. „Au fost falsificate 12 semnături ale părinților. Ei s-au adresat la procuratură și așteaptă răspunsul de la organele competente”, zice deputata PCRM.

#3. „Părinții nu au fost puși presiunii. Eu m-am întâlnit cu acei părinți cărora li s-au promis că nu li se vor acorda ajutoare lunare, dacă copiii nu vor fi transferați din școală. Ați știut că școala din Țepilova este unica școală din raionul Soroca, care a fost închisă nu în urma deciziei consiliului din primărie, ci a fost închisă pentru că, părinții nu-și mai duceau benevol copiii la școală. Profesoara preda elevilor din clasa patra matematica cu exerciții de genu 2+4. În calitate de protest față de acest profesor, părinții au refuzat să ducă copiii la această școală. Iar când instituția s-a redeschis, acest profesor a revenit și el la școală”, a conchis Elena Bodnarenco.

La final de sesiune, deputata a solicitat formarea unui grup creat din reprezentanții Ministerului și consilierii primăriei din Soroca, pentru a se deplasa în satul Țepilova cu scopul de a discuta cu părinții despre situația creată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente