/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, audiat de deputați. Mai multe întrebări au rămas fără răspunsuri

missing
28 martie 2018, ora 18:06

În anul 2017, direcția generală a urmării penale a Centrului a avut în gestiune 1939 de cauze penale, dintre care 610 au fost finalizate”, a declarat Bogdan Zumbreanu, director CNA.

După ce a prezentat raportul de activitate a instituției, șeful CNA fost luat la întrebări. Curiozitatea unora privind investigarea furtului miliardului sau progresele înregistrate în recuperarea banilor nu a fost însă satisfăcută. Zumbreanu a invocat faptul că asta nu ține de competența CNA.

Însuși fostul șef, dl Chetraru, în ședință de plen a zis că banii n-au plecat nicăieri, banii sunt în țară, că raportul Kroll este o beletristică”, a menționat Tudor Deliu, vicepreședintele Comisiei juridice.

Dosarele penale care vizează frauda bancară sunt în gestiunea Procuraturii Anticorupție”, a explicat Bogdan Zumbreanu.

Foarte mulți șefi de direcție, secție, părăsesc CNA. Dl Carlașuc, dl Tulbure, Șarco, respectiv, Cojocaru, a ajuns și în Parlament și a fost demis”, afirmă Tudor Deliu.

În ultimele zile, din cadrul CNA s-au eliberat în legătură cu stabilirea pensiei 11 persoane. Nu a fost eliberată pentru încălcări disciplinarea niciuna din persoanele care au plecat ultimele”, afirmă Bogdan Zumbreanu, director CNA.

CNA cunoaște despre diverse nelegiuiri în justiție. Sau nu e așa?”, a întrebat Roman Boțan, președintele Comisiei Securitate Națională.

Aplicarea neuniformă a legislației de către diferite instanțe sau diferiți judecători nu este o problemă nouă în RM”, a răspuns Zumbreanu.

Din nou, avem presupuneri că există finanțări pentru anumite formațiuni politice, care vin din afară”, afirmă Eugen Carpov, vicepreședintele Comisiei Securitate Națională.

Este admis sau nu finanțarea partidelor din exterior printr-un act legal, deja depășește competențele noastre”, a replicat Zumbreanu.

A fost întrebat și câți bani au fost întorși statului urmare a confiscării averii fostului premier Vlad Filat sau în cazul lui Ilan Șor.

Astăzi Agenția de Recuperare a Bunurilor nu poate valorifica niciun bun din cele sechestrate, fiindcă știți că au fost sechestrate și automobile ș.a.m.d., deoarece nu este un regulament”, a explicat Zumbreanu, șeful CNA.

Iar la final de ședință, deputații nu s-au putut înțelege – dacă va fi sau nu audiat același raport în ședința de plen.

Lupta cu corupția se va transforma în lozinci politice. Este suficient, să spunem și Biroului permanent ce am dezbătut aici, în cadrul comisiilor”, a afirmat Artur Reșetnicov, membru al comisiei Securitatea Națională.

Voi insista la ședința Biroului permanent ca acest subiect să fie inclus în ordinea de zi”, a replicat Tudor Deliu, vicepreședintele comisiei Juridice.

Au fost invitați toți deputații”, a menționat Raisa Apolschii președinta comisiei Juridică.

Potrivit raportului, anul trecut, CNA a depistat 881 de infracțiuni, cu 3% mai multe decât în 2016. Iar Chișinăul și raioanele din centrul țării sunt cele mai corupte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram