În cadrul întâlnirilor cu oficialii moldoveni de vârf şi cu conducerea de la Tiraspol, Frattini a discutat căile de avansare a procesului de reglementare în parametrii conveniţi ai stării finale, susţinuţi de toate cele 57 de state participante ale OSCE, inclusiv Republica Moldova.
 
„Anul acesta are potenţialul de a fi unul istoric pentru procesul de reglementare transnistreană, nu doar cu atingerea acordurilor privind subiecte prioritare restante din aşa-numitul „pachet din opt puncte”, dar şi cu implementarea acestora, alături de acordurile din noiembrie”, a declarat Franco Frattini.

„Pe măsura avansării acestui proces în următoarele săptămâni, aştept oportunitatea să convoc o întrevedere în formatul „5+2” la Roma în mai pentru a evidenţia succesele părţilor”, a adăugat reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

Scopul discuţiilor în formatul „5+2” este de a elabora parametrii unei soluţionări cuprinzătoare bazate pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în graniţele sale recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru Transnistria, precizează OSCE.

Acest scop a fost reconfirmat de toate cele 57 de statele participante la OSCE în Declaraţia Consiliului Ministerial, convenită la Viena în decembrie 2017.