O grupare, din care făceau parte și moldoveni, a atacat instituții financiare din 40 de țări cu programe de tip malware

O grupare, din care făceau parte și moldoveni, a atacat instituții financiare din 40 de țări cu programe de tip malware. Gruparea criminală internațională era specializată în sustragerea mijloacelor bănești din ATM-uri, precum și în atacuri asupra instituțiilor financiare cu programe malițioase ”Carbanak” și ”Cobalt”.

Atacurile cibernetice au generat pierderi cumulate de peste un miliard de euro pentru industria financiară, potrivit unui comunicat emis de Europol.

Organele de drept din Spania l-au arestat în orașul Alicante pe conducătorul grupării criminale.

Inițial, gruparea criminală a dezvoltat malware-ul sub numele ”Anunak” care vizează transferurile financiare și rețelele ATM ale instituțiilor financiare.

Ulterior, coderii au îmbunătățit malware-ul ”Anunak” într-o versiune mai sofisticată, cunoscută sub numele de Carbanak, care a fost folosită până în 2016, după care a apărut ”Cobalt” care permitea acestora controlul ATM-lor de la distanță și extragerea mijloacelor bănești, fără prezența fizică a cardurilor de plată sau manipularea acestora într-un anumit mod.

Infractorii cibernetici încercau să se infiltreze prin trimiterea de emailuri de tip spear phishing către angajaţii unor instituţii financiare, infectând calculatoarele victimelor cu programe malware. Astfel, reuşeau să preia controlul asupra calculatoarelor infectate, fapt ce le-a permis să transfer fonduri în anumite conturi ori să preia controlul asupra unor bancomate.

Grupul infracţional a fost destructurat în urma unei anchete complexe efectuată de ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI în colaborare cu colegii din România, Republica Belarus și Taiwan cu suportul Europol.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.