„Decizia unirii este o decizie pe care trebuie s-o ia în primul rând Basarabia, cetăţenii Republicii Moldova. Cred că acest lucru trebuie să apară natural, trebuie să apară ca o consecinţă firească a unei evaluări privind un drum pe care trebuie să-l ducă Republica Moldova şi să se nască dintr-o înţelegere la nivelul oamenilor că acesta este drumul cel mai bun pentru Republica Moldova”, susţine ludovic Orban.

Privind situaţia politică din Republica Moldova, Ludovic Orban spune că actuala putere de la Chişinău e construită prin traseism politic, nu prin votul exprimat de cetăţeni.

„Aproape nu există contact pe care să-l am cu un cetăţean din Republica Moldova sau cu partenerii noştri care sunt în Partidul Popular European, cu primari, cu aleşi locali, în care să nu mi se aducă la cunoştinţă fenomene care pot oricând constitui derapaje de la democraţie. Nu poţi să te faci că nu vezi cum parlamentari, primari, preşedinţi de raioane îşi schimbă peste noapte culoarea politică fără niciun fel de motiv sau îşi dau demisia”, susţine ludovic Orban.

Vorbind despre relaţia dintre actualele guvernări de la Chişinău şi Bucureşti, Ludovic Orban spune că sunt mai multe lucruri, care-l pun pe gânduri. Bunăoară, tergiversarea interconectării energetice dintre cele două maluri ale Prutului.

„Cetăţenii Republicii Moldova plătesc de două ori. Plătesc şi gazul pentru centrala din transnistria şi plătesc şi curentul pe care-l primesc la un preţ destul de mare. Eu nu pot să înţeleg de ce nu se realizează interconectarea astfel încât să se permită aprivizionarea cu energie electrică şi din România? Cu atât mai mult că noi avem capacitatea de a produce şi de a vinde energie electrică la preţuri competitive”, susţine ludovic Orban.

Opoziţia din România înţelege foarte bine şi legătura dintre PD şi PSRM.

Cât despre stratagema interimatului la primăria Chişinău, Ludovic Orban n-are cuvinte bune de spus.

„Eu, sincer, n-am înţeles soluţia de la Chişinău. Cum să pui pe cineva, un cetăţean de pe stradă, care n-are în spate nici măcar votul de alegere ca şi consilier local, şi să-l proţăpeşti în poziţia de primar interimar? Este o încălcare flagrantă a oricărei urme de democraţie! Adică, din toţi cosilierii locali care au fost votaţi de cetăţenii din Chişinău, nu era niciunul bun?? Adică, scoţi un iepure din pălărie şi-l proţăpeşti în fruntea primăriei Chişinău fără să aibă în spate nicin fel de legitimitate coferită de vreun vot”, susţine ludovic Orban.

La finalul emisiunii, Ludovic Orban a venit cu un mesaj pentru opoziţia proeuropeană şi antioligarhică de la Chişinău.

„Ar trebui să fie uniţi, să fie bine bine organizaţi, să transmită mesajele cu convingere şi într-un mod care să fie uşor de receptat de publicul mediu pentru că eu cred că dreptatea este de partea lor şi vor avea capacitatea să obţină rezultate spectaculoase”, susţine ludovic Orban.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, s-a aflat luni şi marţi la Chişinău, cu prilejul marcării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.