/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ „În capcanele” închisorii. Trei deținuți minori au fost abuzați sexual de la începutul anului

missing
27 martie 2018, ora 18:16

Potrivit avocatului pentru drepturile copiilor, deținuții minori se confruntă cu problem grave. „În primul rând este lipsa condițiilor din penitenciarele publice din Moldova. Discutând cu copiii, condițiile în care el trăiește nu corespunde condițiilor pentru deținere. Foarte des li se administrează pastile care sunt aduse fără ambalaj”, menționează Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului.

Minorii deseori recurg la automutilare în semn de protest față de abuzurile la care sunt supuși în pușcărie. Pe lângă agresiune psihologică și violența fizică, unii devin victime ale abuzului sexual. „În primele trei luni ale anului m-au îngrijorat trei cazuri de abuz sexual față de copii. Este vorba de abuzul sexual comis între ei”, spune Maia Bănărescu.

Tot în penitenciar, un minor cu nevoi speciale a fost abuzat psihologic de ceilalți colegi de celulă. La scurt timp, acesta a fost plasat singur într-o cameră. Bănărescu spune că programele aplicate pentru minori lipsesc sau nu sunt aplicate în închisori: „Copilul cum pășește pragul instituției penitenciare, trebuie să-i fie prezentate programe educaționale, pentru a pregăti copilul pentru reintegrare în societate”.

Avocatul poporului pentru drepturile copiilor susține că minorii care ajung în spatele gratiilor trebuie să fie deținuți în penitenciare pentru minori sau să fie construite „case de arest” pentru ei.

În instituțiile penitenciare din țară sunt deținuți aproape 80 de minori. 28 dintre aceștia sunt în penitenciarul Nr.10 de la Goian. Ceilalți sunt deținuți în alte penitenciare din țară. Unicul penitenciar pentru minori, care asigură standard europene minime este pușcăria Nr.10 din Goian.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram