CNA: Companiile percheziţionate sunt investigate şi de anchetatorii din România

În cadrul percheziţiilor de astăzi au fost găsite probe materiale care demonstrează implicarea „Caravita Co” SRL în acțiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari de la Banca de Economii. Iar în investigaţii, în paralel, s-au implicat şi anchetatori din România.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de şeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA Bogdan Zumbreanu, după ce astăzi CNA a anunţat despre reţinerea pentru 72 de ore a patru persoane cu funcţii de răspundere de la „Caravita Co” SRL în dosarul BEM. Tot astăzi, au fost efectuate percheziţii la agenţii economici bănuiţi de implicare în fraudele de la BEM.

“Au fost depistate probe, inclusiv şi materiale şi purtători de informaţii care vor fi anexate la cauza penală. Aceste probe demonstrează implicarea agentului economic vizat în schema de spălare de bani, inclusiv şi cu bani obţinuţi din mijloace de creditare de la BEM. În paralel, colegii noştri din România efectuează investigaţii în privinţa persoanelor şi întreprinderilor vizate în cadrul acestui dosar penal”, a declarat Bogdan Zumbreanu.

Totodată, potrivit șefului direcției urmărire penală, informațiile care au stat la baza reținerilor de azi au venit de la organizații internaționale de luptă împotriva fraudelor financiare și au vizat operațiuni de spălare de bani cu implicarea unor companii rezidente în Moldova.

Vladimir Rusu, proprietarul „Caravita CO” și tatăl acestuia, Ion Rusu, despre care presa a scris că ar fi fost nepotul și, respectiv, nașul liderului PLDM, Vlad Filat au fost reținuți astăzi în dosarul BEM, potrivit Centrului Național Anticorupție.

Potrivit sursei, aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore. pentru fraude în cazul BEM. Printre cei reținuți se numără și directorul financiar al firmei Caravita, Tatiana Roșioru și administratorul Caravita, Igor Cijov.

În acest caz procurorii anticorupţie moldoveni au fost asistaţi de agenţi din cadrul FBI. De asemenea, au avut loc mai multe percheziții în mai multe locații, între care și clădirea IPTEH, unde Vlad Filat este acționar majoritar. Firmele unde au loc perchezițiile ar fi beneficiat de credite neperformante acordate de BEM.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.