Potrivit Siberian Times, copilul a supravieţuit, însă părinţii săi au murit în incendiu. 

„Două etaje au luat foc în cinci minute. Zona de joacă pentru copii era învăluită în fum în două minute. Fumul era atât de gros că nu puteai să vezi nici o mână întinsă în faţa ta”, a declarat Alexander Dorogov, un martor.

Victoria Pochankina, o fetiţă de 12 ani, şi-a sunat mătuşa la scurt timp după ce cinematograful la care se afla la un film alături de colegii săi de clasă a luat foc. „Totul arde, uşile sunt blocate. Nu pot să ies, nu pot să respir”, i-a spus copila mătuşii sale.

„I-am spus: Vika, scoate-ţi hainele şi acoperă-ţi nasul. Şi apoi mi-a zis: spune-le tuturor că îi iubesc, spune-i mamei că o iubesc”, povesteşte femeia. Deocamdată, nu se ştie dacă fetiţa a reuşit să se salveze.

Mulţi au rămas captivi în centrul comercial, pentru că uşile s-au blocat. Un  clip postat pe Twitter arată doi bărbaţi care încearcă disperaţi să deschidă o uşă cu ranga, dar aceasta nu se clinteşte. Aceeaşi problemă fatală au semnalat-o mai mulţi dintre cei care au reuşit, în cele din urmă, să iasă din infern. 

Din cauza vâlvătăii, acoperişul s-a prăbuşit în două săli de cinema. Cauza incendiului nu este deocamdată cunoscută, iar autorităţile au demarat o investigaţie. Pompierii s-au luptat cu flăcările uriaşe mai bine de 17 ore, iar la faţa locului au ajuns peste 660 de ajutoare.

Centrul comercial fusese deschis în 2013 şi găzduia mai multe cinematografe, magazine, restaurante, o grădină zoologică pentru copii şi o saună. Mall-ul a luat foc duminică, în jurul orei 17, într-unul dintre cinematografe. La acea oră, complexul comercial era plin de oameni. Iar faptul că numărul acestora a fost aproape imposibil de estimat le-a îngreunat munca pompierilor. 

„Unde să îi căutăm pe oameni? Câţi sunt înăuntru? Aceste necunoscute au complicat munca pompierilor”, a declarat un pompier pentru Reuters.

Martorii au declarat că alarmele de incendiu din mall nu au pornit, în ciuda faptului că acoperişului clădirii fumega, iar sute de oameni se călcau în picioare pentru a scăpa de flăcări.