17:00:24 24.04.2024
Stiri

Frattini încurajează Chișinăul și Tiraspolul să facă cedări, pentru a fi „un exemplu” de soluționare a conflictelor armate

Politică 27.03.2018 13:52 Vizualizări1264 Autor: Ziarul National
Frattini încurajează Chișinăul și Tiraspolul să facă cedări, pentru a fi „un exemplu” de soluționare a conflictelor armate


Reprezentantul special al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, Franco Frattini, îndeamnă Chișinăul și Tiraspolul „să coopereze” și să accepte „concesiuni”, pentru a deveni „un bun exemplu bun pentru comunitatea internațională în rezolvarea conflictelor armate”.

Într-o conferință de presă susținută astăzi la Chișinău, împreună cu vicepremierul pentru Politici de Reintegrare, Cristina Lesnic, Franco Frattini a anunțat că intenționează să convoace, pentru luna mai curent, o întâlnire în formatul 5+2 la Roma, pentru a definitiva punctele din pachetul „Berlin+”.

„În cadrul acestei reuniuni, vreau să definitivăm cele opt puncte stabilite la Berlin pentru a putea avansa în soluționarea conflictului transnistrean. Ne dorim ca Republica Moldova să fie un exemplu bun pentru comunitatea internațională în rezolvarea conflictelor armate. Ambele părți trebuie să coopereze și să facă concesiuni”, a spus Frattini.

Cristina Lesnic a afirmat că Chișinăul este de acord cu agenda propusă de Președinția italiană a OSCE pentru anul 2018, dar insistă și pe alte două priorități legate de situația din Zona de Securitate și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, lucru acceptat de Franco Frattini, care a promis o monitorizare mai atentă în aceste domenii.

„Chișinăul deja implementează o serie din deciziile protocolare din pachetul „Berlin+”. Noi avem soluții pentru a fi propuse în cadrul Președinției italiene a OSCE pentru a avansa în acest dialog, dar avem nevoie de contribuții din partea tuturor actorilor implicați în procesul de negocieri”, a declarat oficialul moldovean.

Potrivit Cristinei Lesnic, pe moment există evoluții în ce privește situația școlilor cu predare în limba română din stnga Nistrului, dar va insista în cadrul discuțiilor cu Tiraspolul ca să nu condiționeze libertatea de mișcare, Ministerul Justiției a eliberat, pe 20 martie curent, primul act de studii din regiunea transnistreană apostilat, iar 87% din fermieri au depus documentele pentru recuperarea terenurilor de după traseul Tiraspol-Camenca și așteaptă un răspuns de la Tiraspol.

Totodată, Chișinăul nu-și dorește ca în Zona de Securitate să fie creat un terminal vamal și o parcare fără acordul Comisiei Unificate de Control, așa cum încearcă transnistrenii să facă la Gura-Bâcului.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Franco Fratiini a fost întrebat de ce OSCE nu reacționează la exercițiile militarilor ruși din regiunea trasnistreană.

„Este posibil ca să fie distruse gradual munițiile și să fie redus numărul de militari în regiunea transnistreană. Dar să nu le confundăm cu trupele de pacificatori ruși. Prin încredere reciprocă, poate fi soluționată această problemă. Fără acest lucru sunt doar iluzii”, a răspuns Frattini.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md