Un expert de la Berlin critică dur puterea de la Chișinău: O mare decepție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a fost o prioritate a politicii externe a Germaniei, însă inconsistența și corupția clasei politice de la Chișinău a făcut ca în acest moment țara noastră să devină o mare decepție pentru partenerii europeni, a declarat Stefan Meister, șef de program în cadrul Asociației Germane pentru Politică Externă (DGAP), specializat pe Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și Rusia.

„Vă amintiți procesul de la Meseberg unde guvernul german și cancelara Angela Merkel au încercat să negocieze cu Rusia o soluție pentru conflictul transnistrean? Oficialii moldoveni călătoreau des și erau bine primiți la Berlin, aceștia aveau susținerea Bruxellesului și a părții germane pentru a ajuta Moldova să devină o poveste de succes. Totul era văzut pozitiv, ca o poveste de succes”, a declarat Meister în cadrul unui interviu realizat pentru emisiunea radio și buletinul „Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă”, parte a proiectului Asociației pentru Politică Externă (APE) și Friedrich Ebert Shtiftung (FES) „Dialoguri de politică externă”

Potrivit expertului german, Berlinul, dar și Europa, trăiesc acum o „profundă frustrare în legătură cu ce se întâmplă în Moldova”.

„A existat o speranță în legătură cu faptul că coaliția de la Chișinău este cu adevărat o Alianță pentru Integrare Europeană, pentru ca în final să vedem că acești lideri sunt mai mult sau mai puțini niște oligarhi obișnuiți care vor să facă bani și sunt implicați în multe scheme de corupție”, a punctat Stefan Meister.

Acesta a venit cu exemplul Georgiei, care este „adevăratul lider” în Parteneriatul Estic și o țară care poate servi drept exemplu pentru Republica Moldova.

„Dacă există vreo țară în regiune care chiar a făcut reforme și care chiar are dorința de a implementa reforme și arată progrese, aceasta este Georgia. Cred că Georgia a făcut mult, mult mai mult decât toate celelalte țări. Aceasta este țara fruntașă. Pentru mine, Georgia este adevăratul lider. Dar putem vedea acum o stagnare și în Georgia, din cauza actualei guvernări”, a mai spus expertul.

El a subliniat faptul că dacă Republica Moldova „nu va face lucrurile care sunt necesare”, atunci riscă să obțină „mult mai greu pe viitor credite din partea UE”.

„Acesta este unul dintre aspectele frustrării care există aici, pentru că noi am înțeles că politicienii moldoveni nu ne-au fost cu adevărat parteneri și nu au fost oameni care chiar și-au dorit să reformeze țara și să schimbe atitudinile în țară. Este o întârziată priză la realitate, pe care am fi trebuit s-o luăm mai devreme, înainte ca ei să ia banii. Înțelegerea este că Moldova nu este ceea ce am fi vrut să fie și ce am fi așteptat să avem după atâta deschidere din partea noastră”, a menționat Stefan Meister.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...