‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNoi condiții de export a fructelor și legumelor în Federația Rusă

Noi condiții de export a fructelor și legumelor în Federația Rusă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară și veterinară Rosselhoznadzor a remis o nouă scrisoare de avertisment în adresa Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) privind eliberarea certificatelor fitosanitare unor companii ce nu au dreptul de a exporta fructe în Rusia.

Potrivit unui comunicat al Rosselhoznadzor, la data de 19 martie 2018, la punctul de control de frontieră Novîe Iurkovici, oficiul Rosselhoznadzor pentru regiunile Breansk și Smolensk a depistat un lot de mere și struguri din Republica Moldova, notează Mold-street.

Firma nu figura în lista exportatorilor de fructe în Rusia. Produsele, cu o greutate totală de 20 de tone, urmau calea spre regiunea Breansk. Drept expeditor al acestora a fost indicată firma Dipp-Fruct SRL, din Chișinău.

În timpul controlului angajații Serviciului au stabilit că exportatorul indicat nu figurează pe lista întreprinderilor moldovenești autorizate să exporte în Federația Rusă „producție fitosanitară cu grad înalt de risc”. Potrivit autorităţii fitosanitare, produsele de carantină au fost returnate expeditorului.

De notat că firma Dipp-Fruct SRL a fost fondată în mai 2017 şi are doi asociaţi: Denis Dediu şi Pavel Colţa. Conform datelor Fiscului, compania ar avea deja restanţe la bugetul de stat.

În acelaşi timp, Rosselhoznadzor a expediat o scrisoare la ANSA în care cere ca să fie luate măsuri pentru a nu mai admite astfel de cazuri.

‹ adv ›

Lista exportatorilor de produse vegetale va fi actualizată

În consecinţă ANSA a fost nevoită să emită o notificare în adresa producătorilor și exportatorilor de produse vegetale în Federația Rusă în care anunţă că autorităţile ruse vor o actualizare a listei exportatorilor moldoveni.

„Informăm producătorii și exportatorii de produse de origine vegetală în Federația Rusă, că prin intermediul scrisorii ФС-КС-3/4711 în adresa ANSA, partea rusă solicită furnizarea datelor despre volumul exporturilor preconizate pentru anul 2018. Contăm pe o conlucrare cât mai operativă și corectă din partea producătorilor și exportatorilor de fructe și legume în Federația Rusă în prezentarea datelor veridice inspectorilor subdiviziunilor teritoriale ANSA. Vă atenționăm că datele incorecte și/sau incomplete furnizate de producători și exportatori vor crea dificultăți în exportul producției de origine vegetală în Federația Rusă și vor sta la baza stabilirii unor restricții din partea rusă”.

La finele anului trecut, Rosselhoznadzor a mai emis un avertisment în care ameninţa cu impunerea restricțiilor la importul de legume și fructe din Kazahstan, pe motiv că acestea proveneau din Serbia și Republica Moldova.

Totodată, autorităţile ruse au cerut ca în certificatele fitosanitare, emise de ANSA, la exportul de fructe în Rusia (mere, pere, persici, gutui, prune, cireşe, vişine etc) în secțiunea „Declarație suplimentară“ să fie înregistrat şi numele producătorului cu adresa exactă a acestuia. Acelaşi date urmau a fi specificate şi la marcarea ambalajului în care se afla producţia.

‹ adv ›

Amintim că, în anii 2015-2016 s-a depistat că multe fructe din statele UE, ajungeau pe piața rusească folosind certificate de origine din Moldova. Anterior, Rusia a impus mai multe restricții la livrările de produse fitosanitare din Moldova.

Până la introducerea embargoului din 2014, pe piața rusească ajungeau circa 90% din merele și 80% din prunele livrate la export.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›