Macedonia: Acord între putere și opoziție, mediat de oficial european

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a reușit marți noaptea să medieze, la Skopje, un acord între putere și opoziție pentru a scoate Macedonia din criza politică gravă ce paralizează țara de mai multe luni.

”Avem un acord semnat de principalele patru partide și vor avea loc alegeri legislative anticipate”, a declarat Hahn, la finalul a peste 12 ore de negocieri.

Pe 2 iunie, principalele partide macedonene au convenit un acord sub egida Uniunii Europene ce prevedea organizarea de alegeri anticipate până la finalul lui aprilie 2016. Însă, negocierile s-au blocat când discuțiile au ajuns la problema unui guvern de tranziție care să fie mandatat cu organizarea acestui scrutin.

În virtutea noului acord, premierul Nikola Gruevski și guvernul său vor fi înlocuiți ”cu 100 de zile înaintea alegerilor de un guvern (de tranziție) însărcinat cu organizarea scrutinului”, potrivit șefului guvernului de la Skopje.

”Criza politică este rezolvată, va fi numit un premier interimar, în cazul actual de către partidul nostru (VMRO-DPMNE), la 100 de zile înaintea alegerilor, adică începând cu 15 ianuarie, iar alegerile vor fi organizate pe 24 aprilie 2016”, a declarat Gruevski.

El a precizat că principiul unui guvern de tranziție însărcinat cu organizarea alegerilor în Macedonia va fi aplicat sistematic în viitor.

Principalul partid de opoziție, Uniunea Social-Democrată din Macedonia (SDSM), care a boicotat activitatea parlamentară, va reveni în Adunarea Națională (forul legislativ) la 1 septembrie.

„Am obținut demisia lui Nikola Gruevski, el nu va organiza viitoarele alegeri”, a afirmat, la rândul său, liderul SDSM Zoran Zaev.

În urmă cu cinci luni, Zaev, acuzat la sfârșitul lunii ianuarie de „spionaj” de către guvern, a declarat că autoritățile au interceptat ilegal convorbirile a 20.000 de persoane, inclusiv jurnaliști, politicieni și lideri religioși. Zoran Zaev a respins acuzațiile formulate împotriva sa și a dat asigurări că a fost vorba despre o manevră a guvernului pentru a-l împiedica „să prezinte dovezi ale activității penale” a executivului.

Guvernul conservator a depus o plângere la 31 ianuarie împotriva lui Zaev, acuzându-l de „spionaj”. Trei suspecți în acest caz, inclusiv un fost șef al serviciilor de informații, au fost arestați.

Uniunea Social-Democrată din Macedonia, condusă de Zaev, a refuzat constant să participe la lucrările parlamentului și a cerut demisia guvernului. SDSM susține că alegerile legislative anticipate din aprilie 2014, câștigate de partidul premierului Nikola Gruevski, au fost marcate de „nereguli”. Șeful guvernului susține însă că Zoran Zaev ar fi încercat să-l șantajeze în timpul a două întâlniri avute în septembrie și noiembrie 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...