Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Igor Dodon despre români:…

(VIDEO) Igor Dodon despre români: uneori „marginali”, alteori „frații noștri”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a numit „Marea Adunare Centenară”, manifestație care marchează 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, „un banal protest minoritar”, calificând unirea cu România drept „un proiect marginal și radical”. Pe de altă parte, atunci când vine vorba de ajutor financiar, același Igor Dodon declară că „nu contează de unde vin banii, atât timp cât nu sunt bani publici”. Drept exemplu, șeful statului vorbește despre donația de autobuze din partea țării vecine: „prietenii noștri, frații noștri, ei ne vor bine și trebuie să ne bucurăm de aceasta”.

În cadrul unei conferințe de presă din februarie curent, privind renovarea Președinției − proiect finanțat integral de Guvernul Turciei, Igor Dodon a  declarat pentru reprezentanții presei că „nu contează de unde vin banii, atât timp cât nu sunt bani publici și sunt utilizați pentru a face ceva pentru oameni și pentru țară”.

„Vor să ne ajute, ne ajută. Cei care ne dau autobuze, din…, nu spun țara că nu e corect, prietenii noștri, frații noștri, ei ne vor bine și trebuie să ne bucurăm de aceasta”, a declarat  atunci Igor Dodon.

Urmăriți mai jos secvența video de la conferința de presă sus-menționată:

Conferința de presă integrală poate fi vizionată AICI

Pe de altă parte, în contextul evenimentului de astăzi, 25 martie, „Marea Unire Centenară”, manifestație dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, șeful statului a numit Unirea cu România un proiect „marginal și radical”, iar pe cei care au ieșit astăzi în PMAN i-a numit „un grup nesemnificativ de naivi și profitori”.

 

Peste 900 de grădinițe din R. Moldova din totalul celor 1 200 au fost renovate din bani oferiți de Guvernul României

Guvernul României a donat R. Moldova 100 de microbuze școlare în anul 2014, iar în 2017, alte 96 de unități dintre care 4 microbuze au fost destinate regiunii găgăuze. În 2015, Guvernele României și R. Moldova au semnat un acord prin care România oferă un împrumut nerambursabil în sumă de 100 de milioane de euro, scrie Profit.ro. În conformitate cu prevederile acordului cadru și a celor cinci protocoale adiționale, perioada de acordare a contribuției financiare este până în data de 28 martie 2019, iar perioada de valabilitate este până în data de 28 martie 2021. Până în prezent, însă, R. Moldova nu a folosit decât 29 milioane de euro din suma totală oferită.

Peste 900 de grădinițe din R. Moldova din totalul celor 1 200 au fost renovate din bani oferiți de Guvernul României, potrivit datelor din decembrie 2017. Multe dintre instituțiile preșcolare nu au fost renovate niciodată până acum de când au fost construite. După reparații, grădinițele au fost dotate cu mobilier nou, pereții au fost izolați termic, iar în majoritatea instituțiilor au fost schimbate geamurile și ușile, scrie radiochișinău.

Români de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit astăzi, 25 martie, la „Marea Adunare Centenară”, pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. La manifestație au participat și primarii din cele peste 130 de localități din țară care au semnat declarația simbolică de unire, dar și reprezentanți ai partidelor politice din România și din R. Moldova. Reprezentanți ai guvernării nu au fost prezenți la manifestație.