În vârstă de 44 de ani, jandarmul Arnaud Beltrame, care s-a oferit voluntar să ia locul unei femei ostatice în timpul atacului care a avut loc vineri asupra unui supermarket din localitatea Trebes, a avut parte de un omagiu special, preşedintele francez Emmanuel Macron spunând că el a făcut un gest eroic.

Arnaud Beltrame a murit sâmbătă după ce fusese împuşcat în timpul luării de ostatici. Celelalte victime au fost un viticultor care se afla în maşina pe care atacatorul a furat-o la Carcassonne, precum şi un măcelar şi un vânzător de la supermarket.

"O viaţă care se jertfeşte nu este pierdută. Transcende nenorocirea şi ne uneşte. Ne cere să credem mai puternic în viaţă decât în moarte", a spus în cadrul ceremoniei arhiepiscopul de Carcassonne şi Narbonne, Alain Planet. La eveniment au participat de asemenea reprezentanţi ai poliţiei şi ai comunităţii musulmane.

Flori şi mesaje în memoria jandarmului au fost depuse în faţa jandarmeriei din oraşul medieval Carcassonne, acolo unde locuia el. Mai multe primării, Adunarea Naţională şi secţii de poliţie din Franţa au coborât drapelele în bernă în onoarea lui Arnaud Beltrame.

Macron a decis sâmbătă că Franţa îi va aduce un omagiu naţional jandarmului în zilele următoare.

"A căzut ca un erou, sacrificându-şi viaţa pentru a opri acţiunea criminală a unui terorist jihadist", a precizat Macron într-un mesaj transmis sâmbătă dimineaţă.

Atacatorul a fost identificat de autorităţi ca Radouane Lakdim, un cetăţean francez de 25 de ani născut în Maroc şi cu domiciliul în Carcassonne.

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat vineri atacul.

Sute de anchetatori implicaţi în investigaţie încă analizează această revendicare şi posibilul ajutor pe care l-ar fi putut primi Lakdim, a precizat preşedinţia franceză.