Problemele cauzate de acest fenomen geologic au început să apară deja. În luna martie, Kenya a fost lovită de ploi torenţiale extrem de violente, care au ucis 16 persoane, au provocat inundaţii masive şi alunecări de teren.

O crăpătură uriaşă în pământ a apărut în Kenya

Iar la câţiva kilometri de capitala Nairobi, o şosea aglomerată, Mai Mahiu, s-a surpat din cauza activităţii vulcanice din zonă, chiar sub ochii şoferilor, care au privit cum craterul de 20 de metri lăţime şi 15 metri adâncime a înghiţit toată apa din jur.

Geologul David Adede spune că falia dintre cele două plăci africane se măreşte cu 2,5 centimetri pe an: „Marele Rift împarte Africa în două plăci. Având în vedere ce se întâmplă acum, am stabilit că una dintre plăci, cea somaleză, se îndepărtează de a doua cu 2,5 centimetri pe an. În viitorul apropiat, dacă acest fenomen continuă, placa somaleză se va separa de restul continentului”.

El a mai explicat şi că după surparea şoselei din Kenya, s-a deschis un crater uriaş, care s-a umplut rapid cu apă, lucru care a dus la apariţia şi mai multor fisuri în pământ. „Avem nevoie de mai mulţi oameni de ştiinţă care să facă cercetări şi studii extinse asupra terenului din această regiune, astfel încât să ne poată sfătui unde să construim străzile şi clădirile pentru a nu fi în pericol”, mai adaugă geologul.

Valea Marelui Rift, care traversează continentul de la Cornul Africii până în Mozambic, a fost slăbită de-a lungul anilor de cutremure, alunecări de teren, precum şi de activitatea vulcanică intensă.

„Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că placa tectonică africană se separă de cea somaleză, de-a lungul Văii Marelui Rift. Este un fenomen geologic care se întinde de la Marea Roşie la Fluviul Zambezi, pe o lungime de 6.000 de km şi 60 de km lăţime”, spune David Adede.

Separarea continentului african va avea loc în aproximativ 50 de milioane de ani, când patru ţări din Cornul Africii - Somalia, jumătate din Etiopia, Kenya şi Tanzania - se vor desprinde de Africa, pentru a forma un continent nou. Malurile celor două continente vor fi separate de un ocean.

Momentul-zero al apariţiei oceanului care va separa cele două Africi

În septembrie 2005, o fisură uriaşă s-a deschis în scoarţa pământului, la nord de Afar, o zonă deşertică, situată la 100 de kilometri de graniţa dintre Etiopia şi Eritreea. Această fisură se întinde pe o lungime de 60 de km, are o adâncime cuprinsă între 2 şi 12 km şi o lăţime de 5 metri. Geologii estimează că în această fisură a fost deja „injectată” magmă bazaltică.

Apariţia fisurii a coincis cu o serie de cutremure şi cu erupţia vulcanului Dabbahu, lucru care a dus la apariţia mai multor fisuri mici, în partea de sud. Eric Jaques, directorul adjunct al Institutului de Fizică a Pământului din Paris, declara într-un interviu din 2009 acordat Le Figaro că acesta reprezintă momentul-zero al deschiderii unui ocean.

Chiar dacă procesul va mai dura milioane de ani, asta nu înseamnă că locuitorii din zonă sunt feriţi de pericole. O femeie din Kenya a povestit că, în timp ce se afla cu familia la masă, pământul s-a surpat sub picioarele lor, iar masa a fost tăiată în două. În condiţiile în care în regiune se află locuinţe, clădiri, şosele aglomerate, este cu atât mai important ca oamenii de ştiinţă să înţeleagă în profunzime fenomenul, astfel încât să poată anticipa locurile care vor fi lovite pe viitor de astfel de fenomene extreme.