Barack Obama salută aportul lui Vladimir Putin în negocierile cu Iranul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat rolul jucat de omologul său rus, Vladimir Putin, în acordul nuclear iranian, explicând că s-ar putea găsi soluţii şi pentru alte probleme internaţionale, inclusiv pentru o eventuală schimbare a regimului din Siria.

„Rusia ne-a ajutat în mod real în negocierile cu Iranul. Trebuie să fiu cinstit. Nu eram sigur că se va întâmpla aşa, date fiind disensiunile pe care le avem cu Rusia pe tema Ucrainei. Putin şi Guvernul Rusiei au avut o contribuţie care m-a surprins”, a declarat Obama într-un interviu acordat cotidianului The New York Times, informează Mediafax.

„Cooperarea ruso-americană în negocierile care au condus la acordul cu Iranul ar putea deschide drumul pentru o înţelegere în privinţa Siriei”, a adăugat Obama.

„S-a creat oportunitatea pentru o conversaţie serioasă cu domnul Putin despre soarta regimului Bashar al-Assad”, a subliniat preşedintele SUA.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, marţi, la un acord privind programul nuclear iranian. În contextul acordului, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite ar urma să anuleze sancţiunile impuse Iranului.

Amintim că Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opozitiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 220.000 de morţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...