Armata Naţională intervine pe traseele naţionale

La solicitarea premierului, ministrul Apărării Eugen Sturza a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze efectivul din subordine şi tehnica specială din dotarea Armatei Naţionale pentru a participa la lucrările de deszăpezire şi deblocare pe drumurile naţionale.

Astfel, trei echipe de militari cu unităţi de tehnică KRAZ şi KAMAZ din cadrul Batalionului de Geniu „Codru” de la Negreşti, Străşeni, au intervenit pe traseul naţional M14 pentru a scoate din nămeţi câteva maşini de mare tonaj blocate în regiunea localităţii Grebleşti.

Astfel, până la ora 19:30 au fost deblocate şase TIR-uri şi şase persoane. Ministrul Apărării Eugen Sturza şi comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, s-au deplasat la faţa locului pentru inspectarea lucrărilor de deblocare şi deszăpezire.

De asemenea, militarii Batalionului 4 antiaerian de la Căuşeni cercetează traseul Ştefan Vodă – Tudora – Palanca şi vor interveni în caz de necesitate pentru a scoate maşinile blocate în nămeţi.

Infanteriştii din Brigada „Moldova” de la Bălţi se află pe traseul M14 spre Chişinău, în timp ce militarii Brigăzii „Ştefan cel Mare” – pe traseele Truşeni-Leuşeni şi Truşeni-Vadul lui Vodă. Aceştia ajută vehiculele şi persoanele rămase în drum cu tehnica militară din dotare.

De notat că în toate unităţile militare ale Armatei Naţionale sunt formate echipe mobile, dotate cu tehnică specială, pregătite să intervină pentru acordarea ajutorului necesar. Echipele mobile ale Armatei Naţionale sunt dotate cu unităţi de transport Kamaz, URAL, KRAZ, ZIL 131.

Actualizare ora 21:28. O maşină de mare tonaj încărcată cu combustibil a deraiat în şanţ la kilometrul 25 de la Chişinău, în direcţia Bălţi. Geniştii Batalionului “Codru” al Armatei Naţionale lucrează la moment pentru tractarea camionului pe carosabil.

Actualizare ora 21:16. Circa 60 de militari şi 11 unităţi de tehnică din dotarea Armatei Naţionale continuă deblocarea traseelor M14, Ştefan Vodă – Tudora – Palanca, Truşeni-Leuşeni, Truşeni-Vadul lui Vodă, Vadul lui Vodă-Criuleni şi Cricova-Criuleni.

În acest moment, pe drumurile naţionale sunt mobilizate echipe de militari din Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, Regimentul Rachete Antiaeriene, Brigăzile “Moldova” şi “Ştefan cel Mare”, Batalionul de Geniu “Codru” şi Batalionul 4 antiaerian de la Căuşeni.

Un ofiţer al Armatei Naţionale se află la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, unde activează în cadrul Celulei de Criză, împreună cu alţi specialişti responsabili din Ministerul Afacerilor Interne, cu subdiviziunile acestuia – IGSU, IGP, INP, DTP, dar și din cadrul Ministerului Finanțelor, Serviciului Meteorologic de Stat, Primăriei municipiului Chișinău și furnizorii de energie electrică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.