Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

Trei furnizori au fost lipsiţi de dreptul de a furniza reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice

Pentru neînlăturarea circumstanţelor ce au dus la suspendarea dreptului de furnizare a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a revocat, prin deciziile sale, dreptul de furnizare a reţelelor şi serviciilor respective acordat anterior companiilor ALIT, MBI-COMREŢ şi NECCOM GRUP prin autorizarea generală. În baza unei decizii a ANRCETI, instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care a revocat dreptul companiei ALIT de a furniza reţele şi servicii de comunicaţii electronice, celelalte două decizii se află la etapa de examinare în instanţele de judecată.

Potrivit raportului ANRCETI cu privire la acţiunile de monitorizare şi control efectuate în primul semestru al anului 2015, specialiştii Agenţiei au constatat că cele trei companii nu şi-au onorat timp îndelungat obligaţia de achitare a plăţilor pentru utilizarea resurselor de numerotare atribuite, obligaţie stabilită în legislaţia în vigoare. Ulterior ANRCETI a emis prescripţii, inclusiv repetate, în care a cerut companiilor ALIT, MBI-COMREŢ şi NECCOM GRUP stingerea datoriilor acumulate. Întrucât companiile respective nu au îndeplinit prescripţiile ANRCETI şi, respectiv, nu au înlăturat încălcările constatate, ANRCETI s-a văzut nevoită să emită decizii de suspendare a dreptului acestor companii de a furniza reţele şi servicii de comunicaţii electronice, temeinicia acestora fiind confirmată ulterior de către instanţele de judecată.

În acelaşi raport se arată că în perioada de referinţă ANRCETI a mai emis prescripţii la adresa a două companii: NETWORK SOLUTIONS şi OVATEL TDM, la care au fost constatate o serie de încălcări ale normei legale. Companiile respective nu au publicat în oficiile comerciale şi pe paginile sale de Internet informaţiile despre parametrii de calitate a serviciilor prestate, nu au asigurat corespunderea contractelor tip de furnizare a serviciilor cu cerinţele actelor normative în vigoare şi nu achită plata de reglementare conform procedurii şi termenelor stabilite. Autorii raportului notează că cele două companii s-au conformat cerinţelor ANRCETI şi au înlăturat încălcările consemnate în prescripţii.

În perioada de raport, ANRCETI a efectuat 55 de controale, dintre care 48 – planificate şi 7 – inopinate, cu mai bine de 40 la sută mai puţin decât în primul semestru al anului 2014. În această perioadă au fost efectuate 98 de controale, dintre care – 61 – planificate, 36 – inopinate şi un control repetat. Micşorarea numărului de controale planificate a fost cauzată de intrarea în vigoare, la data 23.01.2015, a Metodologiei de planificare a controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător în domeniul comunicaţiilor electronice, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 51 din 04.12.2014. Metodologia respectivă stabileşte noi reguli de planificare a controalelor efectuate de ANRCETI.

15 iulie 2015

Ultima actualizare: 15/07/2015