/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Duminică vom dormi mai puțin. Ce spun specialiștii despre schimbarea orei?

missing
23 martie 2018, ora 18:18

Ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. Scopul acestor schimbări este de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, deoarece ziua tinde să devină mai mică decât noaptea. Totodată, acest obicei ajută la economisirea energiei electrice.

Când ești la pensie poți să dormi cât vrei, chiar dacă și noapte nu dormi.”

Eu m-am deprins deja cu ora și nu va fi o problemă dacă se va schimba.”

Avem mai mult timp dacă se mărește ziua. Avem timp să ne facem temele.”

În Arizona nu schimbăm ora. Suntem blocați la aceeași oră. Eu cred că este bine, e aceeași oră, ai orele tale.”

Potrivit medicilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, pentru că trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit. Cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea avea consecințe, spun medicii.

Fiecare ființă trăiește după un ceas biologic. Devierea de la acest ceas biologic bineînțeles că va fi suportat într-un fel sau altul de către organism. Sigur vor fi sensibili nu doar pacienții cardiovasculari, dar și cei cu diabet zaharat, pacienții care au suportat ictusuri, pot fi foarte sensibili – copiii mici,” a spus Rodica Negru-Cemortan, șef dispensar Cardiologie.

Unii oameni spun că au de suferit în urma acestor schimbări, alții – mai puțin.

Desigur că influențează, dar dacă asta trebuie, de ce să nu mutăm. Toată Europa mută.”

Pentru elevi, pentru cei care se duc la serviciu îi clar că-i afectează, fiindcă cu viteza tehnologiilor nu reușesc să-și recupereze liniștea, somnul.”

Eu nu știu, dar asta oricum influențează la creier nostru. Asupra sănătății foarte tare, mult. Fiindcă tensiunea poate să se ridice.”

Medicii vin și cu recomandări. „Nu trebuie să facem ceva ieșit din comun în aceste cazuri, nu trebuie să batem alarma – dar cei sensibili să se adapteze în măsura în care pot. Se recomandă pentru toată lumea să respecte bine orele de somn, să se culce la aceeași oră, inclusiv în zilele de odihnă. Nu este bine să dormim mult mai mult. Oricum, organismul se răzbună după ceasta pe noi,” a adăugat Rodica Negru-Cemortan.

Schimbarea orei se face întotdeauna în preajma echinocțiilor de toamnă și de primăvară, atunci când ziua este egală cu noaptea, și conversia se petrece întotdeauna într-o noapte de sâmbătă spre duminică, astfel încât să existe o zi pentru adaptarea organismului la ora nouă. În februarie curent, Parlamentul European a decis eliminarea orei de vară în toate țările din Europa. Guvernul de la Chișinău a anunțat că va decide dacă Moldova va trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva privind dispozițiile vizând această schimbare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram