Pe unde va trece gazoductul Ungheni-Chișinău? Deputații au adoptat proiectul de lege de despăgubire a proprietarilor de terenuri

a-fost-semnat-contractul-de-constructie-a-gazoductului-iasi-ungheni-1377004060

Mai multe terenuri de pe teritoriul unor localități din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și suburbiile Chișinăului din partea nordică vor trece în proprietatea statului pentru a face loc gazoductului Ungheni-Chișinău. Un proiect în acest sens a fost adoptat astăzi de către Parlament. Proprietarii terenurilor urmează să primească despăgubiri din partea statului.

Potrivit documentului adoptat, procedura de expropriere va avea loc concomitent cu construcția gazoductului, pentru a elimina orice potențial risc în procesul de implementare.

„Proiectul de lege nu afectează dreptul la despăgubire a proprietarilor bunurilor imobile și a proprietarilor de drepturi asupra acestora, afectați de construcția conductei. Guvernul își asumă responsabilitatea deplină pentru o dreaptă despăgubire a daunelor aduse solului, plantațiilor și construcțiilor, recoltei nestrânse precum și pentru alte daune imputabile”, se menționează în proiectul de lege.

Prima etapă a acestui proiect de interconectare a Moldovei și României a fost prin gazoductul Iași-Ungheni. Construcția a început pe data de 27 august 2013.În iulie 2014, gazoductul era terminat, având loc teste. A fost inaugurat la 27 august 2014, exact la un an de la startul construcției, în prezența premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, și a premierului României, Victor Ponta.

Potrivit actualului Ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, lucrările pentru gazoductul Ungheni-Chișinău vor începe în luna iunie a anului 2018.

Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente