Igor Savin spune că, în 2011, fostul deputat Ion Butmalai, originar din Cahul, a solicitat o verificare la Primăria acestui oraş, precum şi la instituţiile din subordonarea acesteia. Plecat la faţa locului, Savin a depistat nereguli la Gospodăria comunal-locativă Cahul. Pentru a scăpa de probleme, şefii acesteia i-au pus inspectorului nişte bani în birou, pentru a-l acuza de luare de mită.

Una dintre abaterile depistate ţinea de gestionarea resurselor subterane, mai concret - a nisipului. Savin afirmă că după asta a fost ameninţat cu moartea.

Într-o bună zi, i-a fost înscenată o luare de mită.

Inspectorul a fost reţinut şi două luni s-a aflat în arest preventiv în Penitenciarul Nr. 5 din Cahul. Ulterior, prima instanţă l-a condamnat la opt ani de închisoare, aşa cum a cerut procurorul de caz. Igor Savin îşi aminteşte cu groază despre aflarea în închisoarea de la Cahul.

Peste câteva luni, Curtea de Apel Cahul i-a redus pedeapsa la doi ani. Igor Savin a fost transferat în Penitenciarul Nr.13 din Chişinău, apoi a fost dus la spitalul-penitenciar Pruncul, pentru ca destinaţia finală să fie închisoarea din Lipcani. În timp ce se afla în această puşcărie, a fost achitat de Curtea Supremă de Justiţie.

Bărbatul a depus mai multe solicitări la instituţiile naţionale de drept.

Igor Savin cere recuperarea pagubelor pricinuite în urma condamnării ilegale.

Avocatul Vadim Vieru a trimis o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, care urmează să se pronunţe asupra condamnării ilegale a lui Igor Savin.

Dacă instituţiile de drept nu vor respecta normele legale, avocatul spune că va merge la CEDO. Solicitat pentru o reacţie, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Anticorupţie ne-a comunicat că lui Igor Savin i s-a răspuns la petiţie în urmă cu o lună, fiind emisă o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că nu s-a constatat existenţa infracţiunii. Iar ofiţerul de presă al CSM a spus că solicitarea lui Savin a fost respinsă. Mai multe detalii despre acest caz aflaţi sâmbătă, de la ora 19, în cadrul emisiunii „Jurnalul săptămânii”, care poate fi urmărită şi în reluare duminică, de la ora 18.