/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Fără serviciu militar obligatoriu. Vlad Plahotniuc anunță reforme în Armata Națională

missing
20 martie 2018, ora 18:33

„Am luat decizia politică de a se renunța în Republica Moldova la serviciul militar obligatoriu, urmând ca, în locul recruților, să fie angajați militari profesioniști, angajați în bază de contract”, a menționat liderul PDM.

Vlad Plahotniuc spune că la baza acestei inițiative au stat mai multe studii și că, din toamnă, în Armata Națională vor fi înrolați mai puțini tineri, astfel încât, în doi ani, serviciul militar să nu mai fie obligatoriu.

„Unii tineri plătesc sume mari de bani ca să scape de serviciul militar. La moment, serviciul militar îl fac doar cei care nu au posibilitatea să plătească acești bani”, spune Plahotniuc.

Inițiativa a fost prezentată de liderul democraților, chiar dacă ministrul Apărării, Eugen Sturza, este popular-european. Sturza nu ne-a răspuns astăzi la telefon. Deocamdată, nu se știe dacă reforma a fost discutată cu Igor Dodon, care este comandant suprem al forțelor armate. Serviciul de presă al Președinției ne-a spus că va reveni, ulterior, cu un comentariu. Părerile oamenilor în privința noii modalități de înrolare în armată sunt împărțite.

„Părerea mea este că trebuie să fie obligatoriu. Pentru că orice țară trebuie să fie forțe ale armatei”.

„Eu cred că este o idee foarte bună. În principiu, cum este la noi acum. Dacă ai bani mergi la universitate și scapi de armată, nu ai bani mergi la armată și pierzi un an. Dar astfel persoanele pot să lucreze”.

„Nu știu, eu nu am făcut armata, dar din spusele prietenilor, acești tineri se adaptează mai greu și posibil își bat joc. Dar nu sunt împotriva armatei”.

„Cum nu va fi obligatorie, dar tineretul ce va face? Asta este rău. Păi la contract ei trebuie învățați, ei nu știu nici cum o armă se ține în mână”.

Nu este pentru prima dată când președintele PDM anunță reforme de la tribuna partidului, în locul Guvernului. Anterior, Vlad Plahotniuc a cerut, de exemplu, repararea drumurilor din țară și instalarea detectoarelor de fum în casele familiilor sărace. La scurt timp, ministerele îi îndeplineau doleanțele.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram