/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Fiscul continuă să descurajeze „salariile în plic”. Bugetul de stat pierde anual cel puțin 2 miliarde

missing
19 martie 2018, ora 18:20

Experții cred că fenomenul „muncii la negru” și „achitării salariilor în plic” nu va dispărea niciodată. Potrivit lor, această practică este folosită cel mai des de companiile care au acces la bani în numerar.

„Se achită în mod netransparent, cu evitarea sistemului de impozitare și a sistemului de asigurări medicale și sociale. Fie ca o contribuție la salariul de bază, de regulă, fiind unul destul de mic”, susține expertul economic Adrian Lupușor.

„Ca eu să dau salariu în plic, trebuie să am venituri nedeclarate. Cum pot să am aceste venituri? Vând fără factură”, susține expertul Veaceslav Ioniță.

El susține că, prin achitarea salariilor în plic, este prejudiciat bugetul de stat și, în plus, angajații care acceptă o astfel de relație cu angajatorul, se lipsesc singuri de drepturi.

„Angajații sunt mai expuși abuzurilor din partea angajatorilor, deoarece nu beneficiază pe deplin de protecție. Sunt privați de un spectru larg de prestații de asigurări sociale,” menționează Adrian Lupușor.

„Cel puțin bugetul de stat pierde anual cel puțin 2 miliarde direct de la plata salariului în plic”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Experții susțin că este dificil să calculezi volumul real al salariilor achitate în plic. „Dacă salariul mediu pe economie ar fi de două ori mai mare ceea ce ar însemna că o bună parte din salariile în plic ar deveni formale, acesta ar permite acoperirea completă a deficitului asigurării sociale de stat și ar permite aducerea nivelului de pensie la minimul de existență”, adaugă Adrian Lupușor.

„Un salariu de luna trecută, unul de luna aceasta și un salariu de luna viitoare. Le punem într-un plic. Cu ce ne alegem? Cu nimic. Exact ca și pensia bunicii”.

Cei de la „Fisc” vor să combată fenomenul păgubos nu prin sancțiuni, ci prin măsuri de conștientizare.

„FISC-ul va demara o serie de controale loc la agenții economici selectați pe întreg teritoriul Moldovei și în paralel cu controalele fiscale se va aplica și acțiunea de informare și conformare a populației”, menționează Nicoleta Nemerenco, șefa direcției generală a managementului riscului.

În cadrul campaniei se va discuta inclusiv cu angajații. Aceștia vor fi informați cu privire la riscurile la care sunt expuși atunci când acceptă să-și primească salariile în plic. Campania va dura trei luni și are drept scop diminuarea proporțiilor economiei subterane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram