Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia. Și-a anunțat victoria în Piața Roșie

Peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi au votat pentru Vladimir Putin în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după ce au fost numărate 99% dintre circumscripţiile electorale, relatează agenţia Tass.

Putin a obţinut 76.65% dintre voturile exprimate, fiind urmat de: Pavel Grudinin (Partidul Comunist) – 11,81%; Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) – 5,67%; Ksenia Sobciak (Iniţiativa Civică) – 1,66%; Grigori Iavlinski (Iabloko) – 1,04%, Boris Titov (Partidul Creşterii) – 0,75%, Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) – 0,68%, Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei) – 0,65%.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Bulaiev, a mai anunţat că prezenţa la vot a fost actualizată la “puţin peste 67%”, în condiţiile în care au fost înregistrate peste 110 milioane de persoane cu drept de vot.

După ce sondajele la ieşirea de la urme şi primele numărători parţiale au arătat că a obţinut din primul tur un nou mandat de şase ani la Kremlin, Vladimir Putin s-a adresat unei mulţimi de simpatizanţi.

Vorbind de pe o scenă ridicată lângă Piaţa Roşie din Moscova, el a apreciat că rezultatul alegerilor reprezintă o recunoaştere a realizărilor din ultimii ani.

El a insistat asupra nevoii de unitate şi le-a promis ruşilor că va obţine realizări importante alături de ei şi se va gândi la viitorul ţării.

În 2002, Putin a primit 52,94% dintre voturi – 39,74 milioane de persoane. În 2004, a obţinut 71,31% dintre voturi – 49,56 milioane de persoane. La alegerile din 2012, 45,6 milioane de cetăţeni ruşi (63,6%) l-au votat pe Vladimir Putin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.