Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   De ce am plecat de…

De ce am plecat de acasă? De ce (NU) voi mai reveni? (6)

Echipa Diaspora-ZdG a lansat o mini-serie în care povestește despre deciziile membrilor de a pleca din R. Moldova, despre cum a fost adaptarea într-o altă țară, la un alt mediu, alături de alți oameni. Totodată, vorbim despre ce ne-ar motiva să revenim acasă sau despre ce ne oprește de la această revenire.

Am migrat în orașul Montreal, Canada. Ca și alți moldoveni, am migrat pentru o viață mai bună fără să înțeleg, de fapt, că viața mai bună nu înseamnă mai mulți bani. Când am hotărât să plec din țară, aveam deja o experiență de trai peste hotare. Fusesem de 4 ori în Statele Unite, în cadrul unui program de muncă pentru studenți, dar nu m-am încumetat să rămân pentru că nu îmi finisasem facultatea, iar opțiunea de a rămâne fără acte legale nu mă tenta.

După ce am absolvit Universitatea, am înțeles că vreau să plec. E greu să spun exact de ce. Poate, pentru că toată lumea pleca. Banii nu au fost singurul motiv, dar a fost justificarea făcută conștiinței mele și familiei. Eu nu am plecat supărată pe Moldova, mă gândeam să încercăm să vedem cum e viața în Canada și să strângem bani de un apartament și poate să revenim. După 4 ani de așteptare, am fost selectați și aveam actele de rezident permanent în provincia Quebec, unde auzisem că se trăiește bine.

Am înțeles de ce am plecat doar după ceva timp trăit aici. Nu am plecat din cauza banilor, dar din lipsa de perspective și a senzației că noi, acolo, acasă, nu trebuim statului.
Poate voi mai reveni acasă deși, cu fiecare an trăit aici, înțeleg că nu o voi face decât doar în vizită. Totuși, niciodată nu știm cum se pot schimba lucrurile. Mi-aș dori mult să le pot oferi copiilor mei posibilitatea de a veni în Moldova cel puțin vara, în perioada vacanței, însă mi-e foarte frică de tot ce (li) se poate întâmpla acolo. Undeva, în reveriile mele, îmi imaginez cum, fiind deja la pensie, vom pleca să stăm mai mult în Moldova, să facem vin și să ne bucurăm de natură. Dar, să ajungem cu bine până atunci.

Cu regret, înțeleg că nu aș mai reveni nici pentru un salariu foarte bun. După cum am menționat, abia acum am înțeles de ce am plecat. Aș reveni dacă s-ar schimba întreaga mentalitate a cetățenilor de la noi, aș reveni dacă ar dispărea fudulia. Mai mult sau mai puțin important, aș reveni dacă, în Moldova, m-aș simți în securitate – judiciară, financiară, medicală, alimentară. Deocamdată, nici una dintre cele enumerate mai sus NU EXISTĂ în Moldova, din cauza corupției și a lipsei de implicare a statului.

Citiți și celelalte texte din această serie:

De ce am plecat de acasă? De ce (NU) voi mai reveni?

De ce am plecat de acasă? De ce (NU) voi mai reveni? (2) 

De ce am plecat de acasă? De ce (NU) voi mai reveni? (3)

De ce am plecat de acasă? De ce (NU) voi mai reveni? (4)

De ce am plecat de acasă? De ce (NU) voi mai reveni? (5)