14:06:04 29.03.2024
Stiri

INTERVIU // Un europarlamentar INFLUENT crede că Maia Sandu și Vlad Plahotniuc vor trebui să stea la masa de NEGOCIERI după alegeri: „Altă soluţie NU există. Dacă nu, R. Moldova o ia către Est”

Politică 17.03.2018 09:30 Vizualizări2975 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Un europarlamentar INFLUENT crede că Maia Sandu și Vlad Plahotniuc vor trebui să stea la masa de NEGOCIERI după alegeri: „Altă soluţie NU există. Dacă nu, R. Moldova o ia către Est”


Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, fost raportor al Parlamentul European pe situaţia politică de la Chișinău, crede că prioritatea României pentru preşedinţia Consiliului UE din prima parte a anului viitor ar trebui să fie R. Moldova. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Marian Jean Marinescu susţine că e crucial ca, după alegerile din toamnă, R. Moldova să aibă un Guvern proeuropean, construit chiar şi în jurul lui Vladimir Plahotniuc.

„De la 1 ianuarie vom prelua preşedinţia Consiliului UE. Ţara care deţine preşedinţia vine cu câteva priorităţi personale. Prioritatea noastră ar trebui să fie R. Moldova. Aşa cum Bulgaria s-a luptat ca, anul acesta, Comisia Europeană să vină cu o comunicare în care arată perspectiva Balcanilor pentru Europa, pentru aderarea la UE, aşa ar trebui să încercăm şi noi cu R. Moldova. Numai că negocierile ar trebui începute încă de pe acum. Deci, noi avem datoria să încercăm să scoatem o comunicare a Comisiei Europene pe R. Moldova. E foarte importantă. Ar trebui să mai avem ca prioritate securitatea energetică în Sud-Estul Europei, un alt subiect extrem de important din punct de vedere politic, un subiect cu priză în UE, extrem de discutat. Dacă România ar purta această discuţie ar fi în prim-plan”, a declarat europarlamentarul.

Marian Jean Marinescu s-a referit și la importanța alegerilor parlamentare din R. Moldova, care vor avea loc în toamna aceasta. Europarlamentarul afirmă că R. Moldova ar rămâne mult în urmă, dacă la Chișinău s-ar instala un guvern pro-rus, iar din acest motiv trebuie de făcut toate eforturile pentru a crea o majoritate proeuropeană.

„Trebuie făcute toate eforturile posibile, trebuie adunate toate voturile europene de pe toate direcţiile, inclusiv cele unioniste, ca să se ajungă la o majoritate proeuropeană. Altfel, va fi foarte greu. Acum există acest Partid Democrat. Iar Guvernul Pavel Filip, susţinut de PD, a dat numai semnale europene. Tot ce a făcut acest Guvern a fost pro-UE. Aceasta este realitatea”.

Întrebat dacă vede o coaliție proeuropeană formată în jurul lui Vlad Plahotniuc, Marinescu a subliniat: „Văd orice coaliţie, având în vedere situaţia din Moldova”.

Acesta a mai adăugat la același subiect că la prima vedere pare greu de imaginat ca Maia Sandu și Vlad Plahotniuc să stea la aceeași masă de negocieri după alegeri, doar că altă soluție nu ar fi.

„Aşa este (greu să-i vezi pe cei doi la aceeași masă de negocieri n.r). Dar spuneţi-mi altă soluţie. Nu există. Dacă nu, Moldova o ia către Est”, a punctat europarlamentarul.

În opinia lui Marinescu, partidele proeuropene ar trebui să meargă pe cont propriu în alegeri, iar după acestea să facă o coaliție. „Să meargă fiecare pe cont propriu, apoi să se unească, e adevărat, cu unele compromisuri, dar să facă o majoritate proeuropeană. Deci, trebuie făcute toate eforturile posibile să se creeze un Guvern proeuropean. Altfel este pierdută cauza, este pierdută R. Moldova”.

Sursa citată a vorbit și despre declarațiile de Unire semnate de peste 120 de localități din R. Moldova. „Sunt gesturi simbolice venite în anul Centenarului. Nu cred că acestea fac rău, dimpotrivă. Păstrează o realitate istorică: apartenenţa acestei regiuni – Basarabia - la România. Nu putem să negăm realitatea istorică, pe care unii, într-adevăr, încearcă să o nege. E clar că o parte din populaţia R. Moldova e interesată de acest subiect, Unirea. Cealaltă parte analizează cum e mai bine pentru viitor: să fie cu România sau să fie cu Rusia. Trebuie să ţinem cont şi de o altă realitate: aşa cum sunt mulţi cetăţeni moldoveni care lucrează în UE, sunt foarte mulţi care lucrează în Rusia, îşi câştigă viaţa acolo. Lucrurile trebuie privite cu calm. Este o încleştare, pentru că tabăra lui Dodon este agresivă, mai ales în declaraţii, dar şi în acţiuni. Alegerile vor fi foarte importante, se va stabili drumul Moldovei. Dar noi nu ar trebui să privim acele declaraţii de unire doar ca pe o chestiune de imagine, ci ar trebui să le luăm în serios. Am văzut că şi în România au fost comune care au semnat declaraţii de Unire”.

Fiind întrebat dacă vede o Unire între R. Moldova şi România în interiorul UE, eurodeputatul a răspuns: „E cea mai realistă variantă. Dar calea cea mai uşoară pentru R. Moldova să intre în UE e să se unească cu România, să fim cinstiţi”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md