Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Orchestra Română de Tineret – turneu…

Orchestra Română de Tineret – turneu aniversar de 10 ani la Chişinău şi Bălţi

Orchestra Română de Tineret va susţine un turneu prin care aniversează zece ani de la înfiinţare, zece ani de succes pe scenele din România şi Europa. Pe 20 și 21 martie, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, orchestra va susține două concerte în R. Moldova, la Chişinău şi Bălţi. Muzicienii vor interpreta George Enescu, Rachmaninov și Saint-Saens, iar solist va fi violonistul Dan Iulian Druţac, originar din R. Moldova.

Cele două evenimente vor avea loc pe 20 martie de la ora 18, la Sala cu Orgă din Chişinău şi pe 21 martie de la ora 18, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, ambele seri fiind organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Marin Cazacu, director general al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română/Foto: HHC

Marin Cazacu, director general al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română declara la aniversare: „Ceea ce e frumos este că acum, la zece ani, la sărbatorire, vin diverși muzicieni, artiști care acum sunt împliniți, maturi și care doresc să îi primim să cânte cu noi în concertul aniversar de 10 ani, ei făcând parte din prima generație. Mă bucură foarte mult lucrul ăsta”.

Orchestra Română de Tineret va interpreta sub bagheta lui Cristian Mandeal Rapsodia a II-a de George Enescu şi Simfonia a II-a de Rachmaninov, care vor încadra, de această dată spectaculoasa lucrare a lui Saint-Saens – Introducere și Rondo Capriccioso, op. 28 pentru vioară și orchestră, solist fiind violonistul Dan Iulian Druţac, originar din R. Moldova.

Dirijorul Orchestrei Române de Tineret Cristian Mandeal Foto:facebook.com/Cristian Mandeal

„Mi se pare mai mult decât legitimă o prezență a Orchestrei Române de Tineret în Republica Moldova în contextul aniversar de 10 de ani. Facem parte din aceeași familie, același spațiu geografic, istoric  și cultural și avem aceleași nevoi și năzuințe. Pe de altă parte, am lucrat în aceşti 10 ani cu muzicieni moldoveni şi cred că atragerea unor muzicieni de talent veniţi de aici în mijlocul nostru are un dublu aspect, atât simbolic, cât și concret, prezența acestora aducând un plus de cunoaștere și recunoaștere pentru noi înșine, pentru cine am fost și cine continuăm să fim. Ca întotdeauna, arta practicată în comunitate se constituie în cel mai eficient mijloc de înțelegere între oameni”, declară Cristian Mandeal.

Violoncelistul Marin Cazacu, mai declară cu această ocazie: „În spiritul tradiției Societății Tinerimea Română, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” are nobila misiune culturală generatoare de schimbări importante în mentalitatea tinerilor și al celor ce frecventează concertele și spectacolele noastre și urmăresc profesionalismul, entuziasmul și optimismul pe care acești tineri îl imprimă vieții muzicale românești. În anul Centenarului Marii Unirii când sărbătorim și cei 70 de ani ai Ansamblului folcloric Cununa Carpaților, 46 de ani ai Corului de cameră Preludiu, 33 de ani ai Ansamblului Archaeus, 12 ani ai Cvartetului Arcadia și 10 ani ai Orchestrei Române de Tineret, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” construiește prin acțiunele sale, cu dăruire și pasiune, o instituție modernă capabilă să garanteze viitorul vieții artistice din România.”

Pentru informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.

Comunicat de presă