Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (DOC) Primul partid care răspunde…

(DOC) Primul partid care răspunde solicitării PDM de a înainta un candidat comun la alegerile locale din mun. Chișinău

Partidul Democrat din R. Moldova (PDM) este gata să negocieze înaintarea unui candidat comun la alegerile locale din municipiul Chișinău cu patru partide. Responsabil de negocieri este vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, se arată într-o scrisoare făcută publică de liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Andrei Năstase este primul care a răspuns la apelul PDM declarând că partidul pe care îl reprezintă „nu va face niciun fel de aranjamente” și „nu va avea niciun fel de candidați unici” cu PDM.

În scrisoare se spune că PDM face apel către Partidul Liberal (PL), Partidul Popular European din Moldova (PPEM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), ca acestea „să stabilească o eventuală întâlnire pentru a începe discuțiile pe tema identificării candidatului unic”.

Andrei Năstase, liderul PPDA, a fost primul care a răspuns public la scrisoarea PDM. Acesta a declarat că PPDA nu va face niciun fel de aranjamente, nu va înainta niciun cadidat unic și nu va trata niciun subiect de valoare „cu niște hoți și criminali care au uzurpat puterea în stat fluturând în dispreț flamurile pro-europene”. „Vom discuta însă cu toată sinceritatea cu oamenii simpli care, de voie sau de nevoie, se regăsesc în acest partid, pentru a-i convinge să facă o alegere corectă, să renunțe a mai fi ostaticii unor penali care foarte curând vor răspunde în fața legii”, se arată în răspunsul oferit de liderul PPDA.

În cadrul ședinței din 12 martie curent, membrii Comisiei Electorale Centrale au decis că alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți vor avea loc pe 20 mai, atunci când vor avea loc alegeri locale noi în mai multe localități din țară. 

Dorin Chirtoacă,  aflat la cel de-al treilea mandat la șefia Primăriei Chișinău, și-a depus cererea de demisie din funcție la 16 februarie. „Am decis să renunț la funcția de primar în semn de protest și abuz împotriva orașului dar și a subsemnatului, dar în niciun caz în sens de recunoaștere a vineri în dosar. Nu văd altă soluție decât să îmi dau demisia. Dacă rămân, devin complicele lor. Eu doar în fața cetățenilor răspund. E o reacție la presiunea de a fi cuminte, cum ar vrea ei și de a dansa cum vor ei. Eu am primit mandatul de la cetățeni, nu de la Plahotniuc sau de la Dodon”, a explicat Dorin Chirtoacă.

Cu trei zile mai devreme, la 13 februarie, edilul municipiului Bălți, liderul PN, Renato Usatîi, a renunțat la fotoliul la șefia Primăriei Bălți. „Demisionând acum, în Bălți vor fi alegeri pe 20 mai, atunci când au loc mai multe alegeri locale. Vom vedea cine va duce hrișcă. Va fi un candidat din partea Partidului Nostru. Eu las orașul fără corupție”a declarat Usatîi în cadrul emisiunii Politica de la postul TV8.

Până la acest moment, două partide politice și-au anunțat candidații la șefia capitalei. Este vorba despre PPDA, care l-a propus pe liderul formațiunii, Andrei Năstase și Partidul Liberal din Moldova, care l-a înaintat pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău pe fostul deputat și ministru al mediului, Valeriu Munteanu.