/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Brokerii vamali, la protest. Sunt impuși să plătească pentru greșelile din declarațiile vamale

missing
16 martie 2018, ora 17:16

Documentul care a trezit furia brokerilor vamali a fost semnat de șeful Serviciului Vamal pe 14 martie curent și prevede, printre altele, amenzi în valoare de până la 4500 de lei pentru orice greșeală care va apărea în declarațiile vamale.

Nemulțumiri au existat și până acum, dar ordinul acesta este ultima picătură pentru care noi am ieșit în stradă. În cazul în care greșelile făcute nu aduc prejudiciu statului. Proces verbal de sancționare nu poate să fie emis”, susține Ghenadie Covali, broker vamal.

Protestatarii spun că prin aceste penalizări se urmărește acumularea de noi venituri în buget. Unii colegi au fost deja amendați în baza acestui ordin.

Noi trebuie să plătim pentru orice virgulă pe care am greșit-o , orice cifră sau literă pe care le-am scăpat sau le-am modificat cu locul. Avem colegi care începând de ieri pentru aceiași greșeală în patru declarații, o greșeală mecanică și deja trebuie să plătească 16 mii de lei amendă”, ne-a spus Alexandru Panișin, broker vamal.

Am depus o declarație pentru fondul statutar, nu era un document care l-am prezentat a doua zi. Pentru asta m-i s-a pus amendă 40 de mii de lei.”

„Protestatarii spun că aceste greșeli sunt inevitabile, dat fiind faptul că ei întocmesc declarațiile vamale contra cronometru”.

„Sunt în domeniu de 16 ani. Prostii ca de data aceasta nu am mai văzut. La noi nu este luat în considerare factorul uman suntem ca niște iepuri se seama cărora se testează.”

„De ce nu ne oferă posibilitatea să facem schimbări până la repartizarea declarațiilor? Să ne lase să le corectăm. De ce cândva puteam face acest lucru, iar acum nu?”

„Brokerii nu pot să facă față la aceste amenzi usturătoare. Prin acest ordin s-a pus capac la toate nemulțumirile noastre.”

Într-un final au venit și reprezentanții serviciului vamal. Odată cu ei și presa a avut acces. Aceștia au precizat că din cauza acestor greșeli se comit distorsionări în bazele de date, iar angajații vamali pierd mult timp pentru a le verifica.

„Creează inclusiv, și prejudicii de neîncasate a plăților vamale la bugetul de stat. Dacă anul trecut am avut erori de circa 90 de mii, în 2017 au fost 108 mii erori și greșeli în declarațiile vamale”, a subliniat Iurie Ceban, director adjunct al serviciului Vamal.

Totuși, autoritățile vamale au dat de înțeles că acest ordin nu va fi anulat, dar s-au arătat deschiși pentru a găsi un compromis. Dacă nu vor fi ascultați, unii brokeri vamali au spus că sunt gata să-și părăsească locurile de muncă și să plece peste hotare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram