Un judecător din capitală, cercetat pentru “clonarea” dosarelor de milioane

Fostul judecător din cadrul Judecătoriei Rîşcani, cercetat penal pentru gestionarea frauduloasă a unor dosare civile, a ajuns din nou în vizorul procurorilor după aflarea unor noi detalii.

Procurorul General a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a fostului magistrat. Acesta este bănuit de pronunţarea unor decizii ilegale, fals în acte publice și depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Potrivit materialelor procesului penal, în perioada 2012-2014, magistratul, împreună cu anumiţi angajaţi ai Judecătoriei Rîşcani şi alţi jurişti au efectuat o serie de imixtiuni ilegale în cadrul cauzelor civile, schimbând astfel obiectul litigiilor sau emiţând hotărâri în lipsa unui proces civil, evitând procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile, primind ilegal şi examinând unilateral diferite acţiuni civile asupra cărora ulterior a pronunţat hotărâri.

Procurorii au reuşit să identifice 20 de cauze civile, numerele electronice de înregistrare şi evidenţă ale cărora au fost ulterior ilegal folosite de către judecător la întocmirea dosarelor clone. De regulă, cauzele civile aveau ca obiect al litigiilor sume impunătoare de bani, cifrate la milioane de lei sau obiecte imobiliare ce aparţin administraţiei publice locale.

Urmărirea penală pe acest caz va fi exercitată de Procuratura Anticorupţie, care are deja în gestiune o cauză penală pe numele numitului pentru comiterea unor acţiuni similare.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.