Proiectul, care are o durată de implementare de trei ani, este orientat spre ONG-rile locale, inclusiv din regiunea transnistreană. În discursul său, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a menţionat rolul acestora în dezvoltarea societăţii.

Peter Michalko le-a mulţumit cetăţenilor, care se implică în activitatea neguvernamentală şi încearcă astfel să mişte lucrurile din loc. Cuvântări au avut şi câţiva reprezenanţi ai Guvernului, dar când liderii ONG-urilor au început să vorbească de problemele existente, cei mai mulţi dintre membrii Executivului a părăsit sala. Societatea civilă, la fel ca şi presa, trebuie să fie un câine de pază a democraţiei, a subliniat Petru Macovei.

Reprezentanţii societăţii civile au remarcat că deseori, cei de la putere tratează ONG-urile cu dispreţ şi neîncredere. Prin noul său program de accesare a fondurilor nerambursabile, Uniunea Europeană îşi propune să consolideze rolul societăţii civile şi implicarea acesteia în luarea deciziilor la nivel local, regional şi naţional.

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 11 mii de ONG-uri, cele mai multe fiind în Chişinău.