La finele anului 2018 va începe construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași

La finele anului 2018 va începe construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Lucrările vor avea loc în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”(prima etapă), finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW.

Costul primei etape a proiectului  constituie circa 16,5 milioane euro. Banii sunt oferiți sub formă de grant, pe un termen de doi ani.

În acest sens, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a fost convocată, astăzi, prima ședință a grupului de lucru.

Participanții au discutat despre Studiul de fezabilitate a apeductului ce va fi realizat în vara anului curent, iar lucrările de construcție vor demara la finele anului 2018.

”A fost creat grupul de lucru pentru implementare, a fost negociat amendamentul pentru contractul de consultanță, a fost organizată ședința cu proprietarii cunoscuți și  a fost solicitată decizia Consiliului Municipal Chișinău, lucruri determinante pentru succesul și fiabilitatea proiectului”, a subliniat șeful Serviciului managementul proiectelor de mediu, Ion Lică, în cadrul ședinței.

Potrivit lui, în perioada următoare, urmează semnarea amendamentului pentru contractul de elaborare a Studiului de fezabilitate, ce are drept scop coordonarea traseului apeductului cu proprietarii terenurilor intersectate de apeductul magistral și obținerea certificatelor de urbanism, iar spre sfârșitul anului vor începe lucrările propriu – zise.

La ședință au participat și reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I și II din municipiul Chișinău, raioanele Strășeni și Călărași, care au precizat că o provocare în implementarea proiectului ar putea fi faptul că proprietarii pe a căror terenuri va fi amplasat traseul apeductului magistral, nu și-au înregistrat proprietățile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.