01:10:43 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Cum finanțează Chișinăul separatismul de la Tiraspol prin tarifele la gazele naturale: Împart în mod egal venitul din tranzitul de gaze

Economie 15.03.2018 13:40 Vizualizări2363 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cum finanțează Chișinăul separatismul de la Tiraspol prin tarifele la gazele naturale: Împart în mod egal venitul din tranzitul de gaze


Experții energetici din R. Moldova atenționează că tarifele pentru gazele naturale conțin „costuri nefondate” și „cifre false” care le umflă nemotivat și permit menținerea separatismului de la Tiraspol.

Sergiu Tofilat a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că venitul de la tranzitul de gaze pe teritoriul R. Moldova, plătit de „Gazprom”, este împărțit astăzi în jumătate de către partea dreaptă a Nistrului și regiunea transnistreană. Potrivit expertului, acest venit trebuie împărțit reieșind din lungimea țevilor care tranzitează un teritoriu sau altul și asta ar însemna că Chișinăul ar trebui să încaseze 71% din acești bani.

Un alt expert, Tudor Șoitu, a adăugat că, anual, Transnistria încasează „abuziv” venituri de 300 de milioane de lei de la tranzitul gazelor și, dacă acești bani ar veni la Chișinău, tarifele pentru gazele naturale ar trebui să scadă cu 6%, adică cu 360 de lei din actualul preț.

Un alt aspect semnalat de experți vizează cursul de schimb valutar prognozat de Ministerul Economiei de 17,78 de lei pentru un dolar în 2017, deși pe piață acest curs a fost de 16,8 lei. Asta înseamnă plus un leu mai mult în tarifele la gaze și posibilitatea de a mai reduce din preț 3,4%.

O altă întrebare la care experții nu au primit răspuns de la Agenția Pentru Reglementări în Energetică (ANRE) se referă la pierderile din rețea. La fiecare miliard de metri cubi de gaze consumat, pierderile sunt indicate a fi 32,8 milioane de metri cubi deja al optulea an consecutiv.

Sergiu Tofilat susține că aceste pierderi sunt de opt ori mai mari decât media europeană, în pofida faptului că anual sunt făcute investiții în rețele de sute de milioane de lei, ceea ce ar trebui să reducă pierderile.

Totodată, rentabilitatea este stabilită în proporție de 2,5% din volumul de gaze distribuit, în timp ce în România aceasta este de 1,5%, iar la energia electrică furnizată în R. Moldova - variază între 0,5% și 1%.

De asemenea, cheltuielile pentru salariile celor 5 280 de angajați ai „MoldovaGaz” au crescut de patru ori și jumătate în ultimii opt ani, iar acest lucru se răsfrânge și asupra tarifelor la gazele naturale.

Experții solicită ANRE-ului încă o rundă de dezbateri cu privire la tarifele la gazele naturale, ca să primească răspunsuri la toate întrebările și să poată face propuneri, iar tariful să devină unul transparent.

Cu toate acestea, Victor Parlicov a spus la același eveniment că ANRE i-a anunțat că vor primi răspuns la întrebări până pe 30 martie, dar a planificat pentru mâine, 16 martie, o ședință în cadrul căreia ar intenționa să aprobe noile tarife pentru gazele naturale.

Anterior, ANRE a anunțat că tarifele la gazele naturale ar putea să fie micșorate cu circa 20%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md