15/03/2018

Casa de avocatură Mossack Fonseca își încetează activitatea – una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan și structuri offshore din lume, în spatele cărora se ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.

mossfon-gettyimages-1400w-1280x640

Foto: Ed Grimaldo/AFP

Mossack Fonseca își închide „ușile offshore” după ce 400 de jurnaliști din 80 de țări au investigat 214.000 companii offshore, administrate de casa de avocatură Mossack Fonseca, în spatele cărora s-au ascuns 12 șefi de stat, 140 de politicieni, premieri, fotbaliști, evazioniști și membri ai mafiei.

Potrivit unei declarații obținute de The International Consortium of Investigative Journalists, firma de avocatură își va închide birourile rămase până la sfârșitul lunii. „Deteriorarea reputației, campania media, asediul financiar și acțiunile neregulate ale unor autorități panameze au provocat daune ireparabile, a căror consecință imediată este încetarea totală a operațiunilor către public”, se spune în declarația Mossack Fonseca.

Casa de avocatură a declarat că „va continua să ceară dreptate” și va coopera cu autoritățile pentru a „demonstra că nu a fost săvârșită nici o infracțiune”.

RISE Moldova a fost partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigație global #PanamaPapers, coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists, și a documentat mai multe subiecte de interes public, pornind de la documentele obținute din cea mai mare scurgere de informații din istorie, care adună peste 11 milioane de documente.

În scandalul #PanamaPapers au alunecat 40 de moldoveni. Detalii, AICI

Citiți și anchetele RISE din categoria #PanamaPapers


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol