''Confirm că niciun ministru sau membru al familiei regale nu va asista la Cupa Mondială de fotbal din Rusia în această vară'', a declarat şeful guvernului, care a denunţat culpabilitatea Moscovei în otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale pe pământ britanic.

''Nu există nicio altă concluzie decât că statul rus este vinovat de o tentativă de omor'' care l-a vizat pe Serghei Skripal (66 ani) şi pe fiica sa Iulia (33 ani), a declarat Theresa May în faţa Parlamentului britanic.

''Aceasta reprezintă o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit'', a adăugat Theresa May, care s-a exprimat astfel după expirarea, marţi la miezul nopţii, a unui ultimatum pe care îl fixase Rusiei pentru a furniza explicaţii privind otrăvirea celor doi, survenită pe 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei).

''I-am oferit Rusiei oportunitatea să furnizeze o explicaţie, însă reacţia sa trădează o neglijare totală a gravităţii evenimentelor'', a adăugat May, insistând: ''Ei nu au furnizat nicio explicaţie credibilă''.

''În loc de asta, au tratat utilizarea unui agent neurotoxic militar în Europa cu sarcasm, dispreţ şi neîncredere'', a adăugat premierul britanic.

Ca represalii, Theresa May a anunţat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, începând cu expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, despre care Regatul Unit consideră că sunt în fapt ''agenţi de informaţii nedeclaraţi''.

''Ei au o săptămână pentru a pleca'', a precizat May.

Rusia dispune de 59 de diplomaţi acreditaţi în Regatul Unit.