Foto / Unicul teren din Moldova destinat tirului cu arcul a fost distrus

Anunțul disperat a fost făcut de către arcașul Dan Olaru pe Facebook. Sportivii nu mai au unde se antrena și în curând încep calificările la Jocurile Olimpice Europene și pentru Jocurile Olimpice de tineret.

Potrivit arcașului, problemele au început în 2014, când Ministerul Afacerilor de Interne a semnat un contract de arendă cu un agent economic. De atunci, sportivii erau alungați de pe terenul din pădurea-parc „Râșcani”,  care era în apartenența Centrului Pregătire de Foc și unde se antrenau aceștia. Situația s-ar fi ameliorat la intervenția unui politician. Totuși, la sfârșitul lunii februarie, agentul economic, care arendase terenul, a început lucrările, defrișând copacii.

Dan Olaru a reprezentat țara la Jocurile Olimpice de vară din 2012. Dan Olaru a fost cel mai tânăr sportiv din lotul național și portdrapelul Moldovei. În 2017 a devenit vice-campion european la tir cu arcul în sală

„De două săptămâni căutăm alternativă. De la președintele Clubului Sportiv Central al MAI „Dinamo”, am ajuns la ministrul Afacerilor Interne Alexandru Jizan, care ne-a zis că nu a semnat nimic și nu ne poate ajuta. Nouă ne-au fost promise multe. Propuneau parcul „Dendrariu”. Vă închipuiți? Cum poate fi asigurată acolo securitatea?”, se întreabă tânărul sportiv.

Dan Olaru frecventează Centrul Pregătire de Foc  de la 11 ani. În perioade obișnuite, acesta se antrenează de șase ori pe săptămână. Totuși, la sfârșitul lunii martie, sportivii ar trebui să înceapă pregătirile pentru calificările la Jocurile Olimpice Europene, iar de spațiu pentru antrenamente nu mai dispun. În același timp, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi, a declarat pentru Moldova.org că nu știe ce va fi construit în acel loc.

„Cei care au semnat acest acord de dare în arendă cu șase mii de lei pe lună au făcut o gafă care nu face față sportului. Suntem obligați să clarificăm cine și ce vrea să construiască pe lotul acesta și trebuie să insistăm ca această companie să ofere oportunități Secției de tir cu arcul.”

Potrivit președintelui CNOS, astăzi sportivii, antrenoarea, președintele Federației de Tir din Republica Moldova „stau în drum”. Ei nu știu unde să-și ducă utilajul, armele și tot ce ține de pregătire.

„Copacii defrișați erau un pericol”

„Nici un teren nu a fost vândut! Nimic! Cum se poate de vândut dacă e proprietatea statului? Dan Olaru zice ceea ce nu cunoaște”.

Declarația aparține președintelui Clubului Sportiv Central al MAI „Dinamo”, Arcadie Bostan. Totodată, el este și președintele Federației de Tir din Republica Moldova.

După spusele acestuia, copacii au fost defrișați pentru că ar reprezenta pericol pentru toată lumea care lucra pe poligon și în luna iulie urmează să fie construit un centru de instruire. „Sportivii sunt în grija noastră, a administratorilor și nu trebuie un sportiv să decidă soarta unei structuri. Tinerii nu o să fie uitați, nu o să-i lăsăm pe drum. Noi mai avem locuri unde ei pot să se antreneze”, a afirmat Arcadie Bostan.

În 1993 a fost creat Clubul Sportiv Central „Dinamo” în baza Consiliului Republican „Dinamo”. Fondatori au devenit MAI și Ministerul Securității Naționale (ulterior – SIS). Clubul asigură pregătirea fizică și instruiește angajații autorităților administrative și instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.