/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Grupul „ANTI MIXT” - RESPINS. CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă „Nu mixt”

missing
12 martie 2018, ora 19:21

Protestatarii au încercat să intre în clădirea Comisiei Electorale pentru a asista la ședința publica. Accesul lor a fost însă îngrădit de polițiști.

Chiar în debutul ședinței, membrul CEC, Sergiu Gurduza, și-a afișat protestul față de refuzul Comisiei de a introduce în ordinea de zi proiectul privind înregistrarea grupului de inițiativă. Un alt membru al CEC i-a cerut explicații Alinei Russu în legătură cu încercuirea clădirii de către polițiști.

Cum considerați dacă declarația mea pe parcursul acestei ședințe, personal voi intra în grevă de tip japonez față de majoritatea stabilă a membrilor CEC, deoarece este inadmisibil faptul blocării din start a introducerii pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre de înregistrare a grupului de inițiativă,” a declarat Sergiu Gurduza, membru CEC.

Noi ce, ne aflăm într-un pericol ceva, este alertă de bombă, alertă de acțiuni teroriste? Cu ce ocazie un detașament destul de impunător de polițiști secundează activitatea Comisiei Electorale Centrale?” a spus Vladimir Șerban, membru CEC.

Eu credeam că a fost invitația grupului de inițiativă ca reprezentanții IGP să asigure ordinea publică,” a spus Alina Russu, președinta CEC.

Tot astăzi, membrii grupului de inițiativă au acuzat actuala guvernare de uzurparea puterii în stat. Asta după ce la ultima ședință a Comisiei juridice, democratul Sergiu Sîrbu a propus comisiei să menționeze în avizul emis faptul că cetățenii nu pot iniția referendumuri legislative. Prin urmare activiștii spun că guvernanții intenționat vor să-i lipsească pe cetățeni de dreptul de a organiza referendum, pentru a-și subordona în totalitate țara.

Noi interpretăm nu ca altceva decât, o tentativă de sabotare a unui eventual referendum prin faptul că cetățenii o să colecteze semnături, așa cum prevede legea, iar apoi ei vor modifica codul electoral în Parlament și o să ne spună, înțelegeți, dar deja nu mai aveți dreptul la referendum,” a menționat Valeriu Pașa, secretar al grupului de inițiativă „NU MIXT”.

Nouă ne scapă un proces continuu care se întâmplă chiar acum, care se numește uzurparea puterii în stat. Unicul instrument prin care noi putem să-i punem la respect este institutul referendumului, este suveranitatea poporului,” a declarat Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă „NU MIXT”.

Reprezentanții societății civile au atenționat guvernanții că mai devreme sau mai târziu, vinovații vor răspunde în fața legii.

Toți cei de la guvernare trebuie să fie foarte conștienți: Uzurparea puterii în stat nu are termen de prescripție. Odată și odată, acest regim va cădea rușinos și toți cei care acum servesc regimul nu vor avea locuri în avionul charter,” a spus Victor Ciobanu, membru „NU MIXT”.

Unica voastră șansă de a scăpa și de a vă reabilita, este să întoarceți ce-ați furat și să faceți pușcărie. Îndemnul meu este: Lăsați Președinția și apucați-vă de reparat pușcăriile,” a menționat Sergiu Tofilat, membru „NU MIXT”.

Contactat telefonic, deputatul PD Sergiu Sîrbu a refuzat să vină cu o reacție. „Nu comentez nicio declarație a acestui grup, nici nu vreau să aud de acești…

Sistemul electoral mixt a fost votat, contrar recomandărilor comisiei de la Veneția, de către deputații democrați, socialiști și popular-europeni în vara anului 2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram