19:33:51 23.04.2024
Stiri

Schemă de extragere ILEGALĂ a nisipului, inclusiv de pe terenurile agricole, PROTEJATĂ ani la rând de funcționari și polițiști

Anticorupție 12.03.2018 09:43 Vizualizări2949 Autor: Ziarul National
Schemă de extragere ILEGALĂ a nisipului, inclusiv de pe terenurile agricole, PROTEJATĂ ani la rând de funcționari și polițiști TVR
Poză simbol


Ani la rând, în perioada 2011 - 2017, un tată și fiul acestuia au extras ilegal nisip de pe terenurile amplasate lângă satul Milești din Nisporeni și l-au vândut, fără ca instituțiile statului să reacționeze.

Procuratura raionului Nisporeni anunță că a expediat în judecată cauza penală de învinuire a bărbatului de 51 de ani și a fiului acestuia de 27 de ani pentru că au provocat daune mediului și au obținut profit din activitatea ilegală de întreprinzător.

Procurorii spun că cei doi nu aveau licență de activitate, dar au extras timp de șase ani nisip în valoare de peste un milion de lei, mai exact 4 770 de metri cubi de nisip de pe 11 terenuri cu destinaţie agricolă, cu o suprafaţă totală de patru hectare, pe care l-au vândut unor persoane fizice şi juridice.

Pe la procurori urmează să treacă și unii funcționari, cum ar fi primarul din sat, angajați ai Inspecției Ecologice Nisporeni, dar și polițiști care au stat și s-au uitat cum nisipul este excavat ilegal sau chiar au protejat această afacere.

Printre cumpărătorii nisipului extras ilegal figura şi un agent economic, care beneficia de Proiectul de aprovizionare cu apă potabilă a localităţii, iar procurorii bănuiesc că acesta ar fi comis evaziuni fiscale.

În prezent, tatăl și fiul au interdicţia de a părăsi localitatea, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă până la cinci ani închisoare sau o amendă de până la 57 500 de lei.

Pentru a recupera prejudiciul cauzat mediului, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile mobile și imobile ale învinuiţilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md