Ministrul de externe din România precizează că declarațiile de unire sunt „expresia unei dorinţe”, dar nu au valoare juridică

România și Republica Moldova. Reuniți în 2018
Foto: Acțiunea 2012

După ce mai mult de 100 de localități din Republica Moldova și câteva din România au semnat declarații simbolice de unire a celor două țări, ministrul de Externe român, Teodor Meleşcanu, a ținut să precizeze că aceste acte deși sunt „expresia unei dorințe”, nu au valoare juridică, scrie Mediafax.

Ministrul de Externe a afirmat că declaraţiile privind unirea dintre România şi Republica Moldova, adoptate de mai multe consilii locale din cele două ţări nu au valoare juridică şi nu afectează relaţiile dintre cele două state.

„Din punctul meu de vedere, declaraţiile privind unirea pe care le-au adoptat mai multe municipalităţi sau conduceri de comune sunt de fapt expresia dorinţei de a fi mult mai aproape de România. Ele nu au valoare juridică, sunt expresia unei dorinţe pe care o înţelegem şi pe care o respectăm. (…) Ele nu au niciun fel de valoare juridică şi nu afectează în niciun fel relaţiile noastre cu Republica Moldova”, a spus Meleşcanu.

„Vreau să vă asigur că (…) există un respect deosebit şi mulţumiri calde pentru tot ceea ce face România în sprijinirea Republicii Moldova. Există o diferenţă de viziune între preşedintele Dodon, care este mai degrabă preocupat de orientarea Republicii Moldova spre spaţiul estic şi de majoritatea guvernamentală şi de majoritatea parlamentară care susţin ideea drumului european al Republicii Moldova, idee în care România contribuie foarte substanţial”, a mai afirmat Teodor Meleşcanu.

Lista localităților din Moldova care au semnat declarații simbolice de unire cu România poate fi găsită AICI.

Anterior, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat în repetate rânduri că o unire cu România nu poate fi admisă şi a cerut pedepsirea cetăţenilor care susţin lichidarea statalităţii Republicii Moldova. În ciuda acestui fapt, localitatea sa de baștină, satul Sadova, se află printre localitățile semnatare ale actului simbolic al unirii.

Între timp, peste 200 de reprezentanți ai administrației locale din Republica Moldova și România s-au întâlnit sâmbătă la Iași pentru a solicita Parlamentelor de la București, respectiv Chișinău, să emită o declarație comună privind reîntregirea națională prin Unirea celor două state. „Îndemnăm toate unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova și România, precum și alte entități colective (parohii, școli, asociații ș.a.) să urmeze cu încredere și curaj acest exemplu de demnitate națională și să ni se alăture prin adoptarea unor măsuri și declarații similare”, se arată în textul Rezoluției de la Iași, elaborată în cadrul ședinței comune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente