10:56:46 28.03.2024
Stiri

Femeile, „armata secretă” a lui Churchill. Mărturia unei foste spioane, la 93 de ani

Știri 10.03.2018 18:30 Vizualizări1512 Autor: Ziarul National


Femeile, „armata secretă” a lui Churchill. Mărturia unei foste spioane, la 93 de ani sursa: digi24.ro

De 8 Martie, britanicii şi-au amintit cât de important a fost efortul femeilor din Regatul Unit pentru câştigarea confruntării cu naziştii în al Doilea Război Mondial. Unele sunt în viaţă şi acum şi, mai mult decât atât, sunt încă active. Este şi cazul unei doamne de 93 de ani, care a lucrat ca spion şi, credincioasă jurământului depus cu peste 70 de ani în urmă, încă păstrează secretele pe care le-a aflat atunci.

Helen Taylor Thompson, fost spion: „Dacă vei spune ceva vreodată despre ceea ce ai văzut sau făcut, va fi considerat trădare şi va trebui să plăteşti pentru asta... cel mai probabil cu viaţa.”

Helen Taylor Thompson avea 19 ani când s-a înrolat în aşa-numita armată secretă a premierului Winston Churchill, care spunea că vrea „să pună pe jar” Europa ocupată de nazişti, prin spionaj şi sabotaje. Prima ei misiune: transmiterea de mesaje codificate spionilor din Franţa ocupată. Printre încă 30 de femei.

Helen Taylor Thompson: „Trebuia să fiu extrem de atentă, pentru că ar fi fost de ajuns o singură greşeală pentru ca viaţa cuiva să fie în pericol. Multe nu s-au mai întors niciodată. Multe au fost torturate. Nu au cedat niciodată. Nu cred că vreuna dintre agentele din Divizia de Operaţiuni Speciale a furnizat vreo informaţie relevantă.”

Britanicii, spre deosebire de americani, au trimis multe femei în misiuni de contraspionaj şi de sabotare a naziştilor. Hellen îşi aminteşte curajul camaradelor sale, care s-au oferit pentru cele mai periculoase misiuni.

Helen Taylor Thompson: „Voiau să mergem în spatele liniilor germane. Ei bine, toate am spus: Da, vom merge. Toate voiam să luptăm cu germanii. Obiectivul era să câştigăm războiul.”

După război, Hellen s-a implicat în misiunea de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor făcute de femeile britanice în timpul conflagraţiei mondiale. În paralel, Hellen a deschis un spital care a fost subvenţionat de stat până în anii '80. Apoi spitalul a devenit o fundaţie, inclusiv pentru bolnavii de SIDA. Atunci a început alt război, cu prejudecăţile. A primit însă şi un ajutor pe cât de neaşteptat, pe atât de binevenit.

Helen Taylor Thompson: „Era un stigmat groaznic, ne trezeam cu sticle aruncate în ferestre. Apoi, din fericire ne-a vizitat prinţesa Diana şi asta a schimbat totul.”

Nici la 93 de ani, fosta spioană Hellen Taylor Thompson nu se mulţumeşte cu viaţa liniştită a unei pensionare. Continuă să lucreze pentru acţiuni de binefacere şi spune că va face asta, câtă vreme îi va permite sănătatea.

Sursa: digi24.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md