(video) „Țara nu este doar a bărbaților, țara este a femeilor și a bărbaților”. Ludmila Scalinîi despre egalitatea de gen

ff

UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) lansează  pe 10 martie, 10 istorii despre femei care au făcut și fac istorie, în cadrul campaniei „Tu știi că poți”. Prima istorie este cu Ludmila Scalinîi, una dintre primele deputate în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatară a Declarației de Independență și participantă a Mişcării Femeilor din Moldova.

Ludmila Scalinîi este pedagogă de profesie, a absolvit Facultatea de Psihologie, a fost educatoare la grădinița de copii, a fost profesoară la școala pedagogică din Soroca, a lucrat în organele comsomoliste, de partid, 30 de ani a fost consilieră a municipiului Chișinău și a avut un mandat de deputată în primul Parlament al Republicii Moldova.

„Am ajuns deputată în primul Parlament după ce un grup de oameni m-au invitat să candidez la circumscripția din satul Putinești, raionul Florești. Deși am întâlnit probleme și greutăți, am reușit să câștig cu majoritatea voturilor, de aceea mereu am rămas o deputată a oamenilor care au crezut în mine”.

A fost printre primele femei care au avut onoarea să semneze Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar prin asta putem să afirmăm că a făcut istorie. Ludmila Scalinîi este și cavaler al Ordinului Republicii, pentru că a reușit să organizez, cu cei mai mari actori ai guvernării,  Zilele culturii Moldovei în 65 de țări.

„Am făcut tot ce am putut în Moldova, am știut că pot și m-am străduit să fac ceea ce am văzut că a făcut mama mea. Toată viața m-am ocupat cu acte de caritate, prin care am ajutat sute de oameni săraci și până în prezent continui să fac acest lucru. 

În ceea ce privește egalitatea de gen și abilitarea femeilor am organizat foarte multe conferințe și seminare. Am avut marele noroc și marea fericire să fim invitate la Conferința privind probleme femeilor organizată de ONU în China, unde au fost delegații din peste 130 de țări. Am fost președinta Asociației Femeilor din Republica Moldova, iar datorită acestei organizații am ajutat sute de copii, am adus ajutoare materiale din alte țări, am promovat femeile în funcții, am realizat relații importante cu organizații de femei din alte țări și multe ale activități dedicate femeilor.

Eu nu vreau să discriminez bărbații, dar printre ei, la conducere neapărat trebuie să se regăsească și doamne. Așa cum în familie, soțul cu soția se sfătuiesc și rezolvă întrebările familiei, așa și în țară trebuie să se decidă, pentru că țara nu este doar a bărbaților, țara este a bărbaților și a femeilor”.

***

Campania „Tu ştii că poţi” este o dedicaţie pentru femeile și fetele din Moldova care au făcut și fac istorie, devenind pionere în domenii de activitate netradiţionale femeilor, precum politică, știință, sport, afaceri, armată. Mai multe detalii despre campanie puteți găsi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente