17:39:41 24.04.2024
Stiri

Un membru CSM își va anunța demisia? Trebuie să aleagă între două funcții

Social 13.07.2015 14:10 Vizualizări2959 Autor: Stela Mihailovici
Un membru CSM își va anunța demisia? Trebuie să aleagă între două funcții


Doi judecători ai Curții de Apel Chișinău, Nicolae Craiu și Anatolie Țurcan, urmează să fie transferați la Curtea Supremă de Justiție. Proiectele de decizie privind numirea acestora în funcții de magistrați ai CSJ au fost înregistrate la Parlament, iar deputații vor vota la una dintre ședințele următoare.

Anatolie Țurcan este în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind detașat de la Curtea de Apel Chișinău pe durata mandatului. Chiar fiind membru al CSM, acesta s-a înscris în concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de la CSJ.

„Există un vacuum în legislație. Legea nu interzice membrilor CSM să participe la concursuri, dar nici nu reglementează clar astfel de situații. Dacă va fi votat de Parlament, domnul Țurcan urmează să decidă dacă rămâne la CSM sau pleacă la CSJ”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Dumitru Visterniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și fost președinte interimar al instituției.

Pe de altă parte, Țurcan nu poate rămâne la CSM, pentru că regulamentul prevede că în componența Consiliului trebuie să fie doi judecători ai instanțelor de fond, doi de la Curțile de Apel și doi de la Curtea Supremă de Justiție. Dacă Țurcan și-ar păstra mandatul, ar fi trei magistrați de la CSJ.

Surse din cadrul CSM au dezvăluit pentru Ziarul NAȚIONAL că Țurcan intenționează să renunțe la mandat și să plece la Curtea Supremă de Justiție.

Un alt judecător de la Curtea de Apel Chișinău, Nicolae Craiu, urmează să ocupe o altă funcție vacantă de la CSJ. Presa a scris anterior că magistratul este cumnatul membrului CSM, Gheorghe Avornic, și ar putea fi promovat din interes.

Precizăm că cei doi judecători au obținut punctaje maxime după verificarea Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor din cadrul CSM. La concursul pentru completarea locurilor vacante de la CSJ s-au încris șase judecători, iar Anatolie Țurcan și Nicolae Craiu au acumulat cele mai multe puncte – 90 și, respectiv, 85 de puncte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md