Reţeaua interconectată de electricitate din Europa a pierdut 113 GWh de la mijlocul lunii ianuarie, în condiţiile în care Kosovo a consumat mai multă electricitate decât a furnizat, iar Serbia nu a mai acoperit acest deficit, aşa cum făcea de obicei. Drept urmare, frecvenţa reţelei, de 50hz, a scăzut în toată reţeaua europeană, iar ceasurile electrice, care măsoară timpul acordându-se cu frecvenţa din sistemul energetic, au rămas în urmă cu până la şase minute. Problema a afectat ceasurile radio cu alarmă, ceasurile cuptoarelor sau cele ale sistemelor de încălzire.

Nordul Kosovo, care adăposteşte o minoritate sârbă, a rămas fidel Belgradului, dar nu plăteşte energia pe care o consumă, iar o înţelegere din 2015 care trebuia să rezolve problema a fost blocată de Serbia.

Operatorul de transport sârb, EMS, a precizat, într-un comunicat, că în ianuarie şi februarie Kosovo a folosit în mod neautorizat energie electrică din reţeaua europeană sincronizată. Un oficial al operatorului din Kosovo a spus că de energie a beneficiat minoritatea sârbă, care nu a plătit pentru curent.

Vineri după-amiază ENTSO-E a anunţat că scăderea de frecvenţă care a afectat ceasurile a încetat, şi că lucrează la un plan de readucere a situaţiei la normal, respectiv la recuperarea energiei ce lipseşte din sistem.