„Oamenii aceştia au o popularitate de 2-3%, ei nu trec pur şi simplu în Parlament. De aceea, ei se vor ţine cu dinţii de acest sistem mixt, indiferent de ce spune Comisia de la Veneţia. Ei folosesc opinia Comisiei de la Veneţia numai atunci când separat extrag nişte poziţii de acolo ca să-şi argumenteze abuzurile”, a menţionat Ştefan Gligor.

„Faptul că CEC-ul solicită Parlamentului, pentru că, conform legii, numai Parlamentul poate interpreta normele legale, iar Parlamentul, înţelegând că nu reuşeşte să interpreteze legislaţia cu privire la dreptul cetăţenilor de a face referendumuri legislative şi de a anula această reformă electorală abuzivă şi acest sistem mixt, înţelegând că oricum trebuie să dea măcar un pretext formal, o hârtie oarecare Comisiei Electorale Centrale la care să facă trimitere, ei au făcut un pas şi au trecut discuţia în Comisia juridică, care emite avize care sunt consultative şi nu produc efecte juridice. Cu toate acestea, eu vă asigur că CEC-ul luni, la ora 15.00, când va examina înregistrarea Grupului nr. 2, în număr de 822 de persoane, Grup de iniţiativă pe referendumul legislativ, CEC-ul va face trimitere la această opinie absolut ilegală, agramată, nesimţită a Comisiei juridice şi va motiva refuzul”, a mai declarat preşedintele Grupului de iniţiativă.

Întrebat cum va fi edificată relaţia între guvernarea RM şi partenerii din Occident, Ştefan Gligor a spus că „nicicum. Ei fac tot ce pot în acest sens, dar lor nu le reuşeşte. Ei nu înţeleg că, având acasă acest dezmăţ pe partea de democraţie electorală, pe reforma electorală, pe performanţa economică, pe abuzurile care se comit în domeniul economic, pe hoţiile şi furturile care se comit în această ţară şi toate aceste lucruri ţările membre ale Uniunii Europene le cunosc foarte bine, pentru că au misiuni diplomatice aici care monitorizează foarte atent. Şi, ştiind la subiect şi din prima sursă ce dezastru este aici, cum aceste instituţii europene pot pretinde şi mima faptul că totul este bine şi în Republica Moldova se respectă careva principii generale democratice, dacă este pe faţă faptul că noi suntem într-o situaţie dezastruoasă?”.

Referindu-se la următoarele alegeri locale, Ştefan Gligor a spus că „Partidul Democrat împreună cu Comisia Electorală Centrală, subordonată şi servilă lor, împreună cu acest Parlament şi comisiile lui servile lor, ei vor încerca să facă tot posibilul ca să aranjeze aceste alegeri în mod controlat şi în interesul lor”.

„Având resursele administrative, financiare, mediatice, de suport al sistemului judecătoresc şi al organelor de urmărire penală, aceşti oameni au o marjă enormă de manevră, ei pot pune presiuni enorme şi pot face aranjamente. Uitaţi-vă cum CEC-ul a aşteptat să se pronunţe dl coordonator pe subiectul alegerilor locale, ca să stabilească pentru luni, 12 martie, şedinţa Comisiei Electorale Centrale, la care să examineze stabilirea datei alegerilor locale, inclusiv subiectul pe iniţiativa de organizare a referendumului legislativ de către societatea civilă. Toate la pachet merg”,  a punctat Ştefan Gligor.