04:11:02 19.04.2024
Stiri

Agenților economici din R. Moldova li s-au oferit NOI SOLUȚII pentru exportul NUCILOR în regim preferențial pe piețele din UE

Economie 08.03.2018 14:00 Vizualizări6732 Autor: Ziarul National
Agenților economici din R. Moldova li s-au oferit NOI SOLUȚII pentru exportul NUCILOR în regim preferențial pe piețele din UE Agrobiznes.md


Agenților economici, care întâmpină dificultăți în a exporta nuci pe piețele Uniunii Europene, li s-au oferit soluții pentru a beneficia de un regim preferențial. Mai exact, aceștia trebuie să obțină statutul de exportator aprobat și ulterior vor putea duce marfa în UE fără a mai deține certificatul de origine emis de Serviciul Vamal.

Soluțiile respective au fost identificate în cadrul unei ședințe organizate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului Vamal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Delegației UE la Chișinău, Asociației Europene de Business, dar și experți din UE.

Gaburici i-a îndemnat pe exportatori să beneficieze de avantajele oferite de statutul de exportator aprobat, care permite exportul de mărfuri în regim preferențial fără a deține certificat de origine emis de Serviciul Vamal. „Exportatorul aprobat are dreptul să documenteze pe proprie răspundere originea preferențială a mărfurilor exportate prin completarea declarațiilor pe factură/declarațiilor de origine, indiferent de valoarea acestor mărfuri”, a spus Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a încurajat exportatorii să solicite certificatele de origine preferențială a mărfurilor (EUR.1) la terminalele interne ale Birourilor vamale, pentru accelerarea și simplificarea procedurii de export, dar și pentru evitarea blocajelor în punctele vamale. „Aceste certificate confirmă originea mărfurilor, exportatorii sunt scutiți de taxele vamale și beneficiază astfel de avantajele oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între R. Moldova și UE. ANSA verifică calitatea mărfurilor de la etapa de producere până la export”, a mai adăugat ministrul.

Totodată, Chiril Gaburici a menționat că este foarte importantă informarea persoanelor fizicedespre facilitățile fiscale aplicate la vânzarea miezului de nucă. În cazul în care valoarea vânzărilor de miez de nucă nu depășește suma de 300 de mii de lei anual, nu se aplică impozitul pe venit, iar Serviciul Fiscal de Stat nu efectuează controale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md