16:17:16 23.04.2024
Stiri

Cum comentează analiștii politici propunerea PD de a înainta un candidat comun al partidelor proeuropene pentru funcția de primar al capitalei

Politică 06.03.2018 19:00 Vizualizări980 Autor: Ziarul National
Cum comentează analiștii politici propunerea PD de a înainta un candidat comun al partidelor proeuropene pentru funcția de primar al capitalei


Analiștii politici Victor Juc, Alexandru Solcan și Petru Bogatu au explicat cum poate fi interpretat anunțul lui Vlad Plahotniuc, care a spus astăzi că Partidul Democrat (PD) nu va înainta nici un candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, dar va susține un candidat comun identificat de partidele proeuropene.

Potrivit lui Victor Juc, mesajul geopolitic, care a fost până acum întrebuințat de Dorin Chirtoacă, ar fi deja răsuflat și nu va mai conta la alegerile locale anticipate.

„E vorba de o inițiativă care se include în logica PD, dar șansele unui candidat comun sunt aproape zero. Prin urmare această inițiativă nu schimbă retorica acestor alegeri, dacă am compara-o cu situația pe care am avut-o în ultima perioadă. Este imposibil de a identifica un candidat comun a tuturor forţelor proeuropene, din cauza că acestea sunt împărţite în două grupuri mari. Pe de o parte guvernarea, în frunte cu PD, dar care în capitală nu se bucură de un sprijin electoral consistent, iar a doua este opoziţia parlamentară, care defavorizează PD”.

Acesta mai spune că în primul tur nu se va rezolva problema învingătorului. „Probabil, în proporţii de 90%, va fi nevoie de al II-a tur. Va trece un candidat socialist și unul nesocialist. Învelișul geopolitic nu mai merge. A mers în 2011, 2015, dar acum nu va mai merge. Și aici eu aduc un cuvânt de bine pentru Silvia Radu. În campania pentru prezidențiale nu mi-a plăcut prestația ei, dar acum, de când este în funcția de primar interimar, a făcut un singur lucru: a pus muncitorii primăriei ca să lucreze și vedem că situația se schimbă”, a menționat acesta pentru deschide.md.

La rândul său, Alexandru Solcan crede că „propunerea care vine din parte PD este una firească, care se încadrează într-o concurență electorală. „Sunt analizate sondajele și este o propunere realistă, pentru că în Chișinău, de fiecare dată, s-a votat la limită și s-a mers pe dimensiunea geopolitică”, a specificat Solcan.

Totuși, din punctul său de vedere practic e imposibil de identificat un candidat comun. „Unii se dau aproape mai catolici decât Papa de la Roma și consideră că trebuie mai întâi de pus la punct corupția și mai apoi vectorul proeuropean, alții zic trebuie să facem acest lucru gradual și să rezolvăm problemele pe parcurs. Cum vedem, dreapta noastră este diferită. Sincer, eu sunt puțin sceptic ca să fie identificat un candidat comun pentru că principalele partide proeuropene sunt PD, PAS, PPDA. Ar fi extraordinar să existe o alianță a partidelor proeuropene pentru că ar fi un preludiu pentru alegerile parlamentare. Este un vis care, din păcate, are toate șansele să rămână un vis. Identificarea candidatului comun este o misiune imposibilă, deși ar fi un miracol plăcut dacă se va întâmpla acest lucru”, zice Solcan.

Analistul politic Petru Bogatu afirmă că nu l-a surprins anunțul lui Vlad Plahotniuc, deoarece era un gest previzibil, unul generos. „PD întinde o mână celorlalte formațiuni și creează impresia că este dispus să se solidarizeze și să-și subordoneze propriile interese de partid în numele victoriei pentru un candidat de dreapta. Chiar dacă PD este la guvernare acum, ei înțeleg că ar putea avea probleme, dacă se vor antrena cu un candidat propriu. PD înclină să se nu se antreneze cu un candidat propriu, sau cu un candidat care ar avea pe față culoarea PD și, în cazul în care Maia Sandu va proceda exact ca în alegerile prezidențiale, PD va avea un atu sub aspectul imaginii; pentru că va putea arăta cu degetul spre aceste partide, reproşându-le incapacitatea de a se solidariza și de a valorifica un astfel de mesaj. Desigur, vor aminti și înfrângerea Maiei Sandu în alegerile prezidențiale urmare a unei astfel de atitudini. Cred că acesta a fost calculul”, a conchis Bogatu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md