Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primele reacții după ce echipa…

Primele reacții după ce echipa de filmare Jurnal TV a fost agresată în preajma casei omului de afaceri Iuri Luncașu

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea echipei de filmare a postului de televiziune Jurnal TV în preajma casei omului de afaceri Iuri Luncașu. În acest sens, ONG-urile de media au semnat o declarație prin intermediul căreia condamnă acțiunile violente la adresa jurnaliștilor și solicită autorităților să ia măsuri prompte pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate.

Foto: Jurnal TV

La 5 martie, o echipă de filmare a postului Jurnal TV a fost agresată la poarta omului de afaceri Iuri Luncaşu în timp ce documenta un subiect referitor la contractele cu statul semnate de firmele acestuia și creditele de zeci şi sute de milioane obţinute de la Victoriabank în schimbul unor gajuri cu valoare mult mai mică. Un paznic al imobilului unde locuiește Luncașu a adresat amenințări verbale și înjurături la adresa reporterului și operatorului, după care a lovit de câteva ori jurnaliștii cu o lopată de curățat zăpada. Ulterior, un bărbat care s-a prezentat consilier al omului de afaceri a numit jurnaliștii „șobolani” și a declarat că zona de drum separată prin barieră este un teritoriu privat. Jurnaliștii au chemat poliția, iar ulterior au depus o plângere referitor la incident.

Paznicul a refuzat să se deplaseze la sectorul de poliție, invocând că este la muncă, și a declarat că urmează să se prezinte mâine pentru a da explicații.

Jurnalistul susține că în timp ce aștepta venirea poliției, o mașină a blocat drumul pentru a nu permite echipei de filmare să părăsească zona.

„Condamnăm acțiunile violente la adresa jurnaliștilor aflați în exercițiul funcțiunii.  Precizăm, de asemenea, că Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează, în articolul 4, că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice.

Reamintim că vorbele sau faptele care lovesc în demnitatea persoanei sunt pasibile de răspundere contravențională conform art. 69 al Codului contravențional, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului sunt sancționate de Codul penal (art. 180 prim).

Solicităm autorităților să ia măsuri prompte pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate în acest caz. Facem apel către întreaga societate să nu împiedice desfășurarea investigațiilor jurnalistice pe subiecte de interes public”, se arată în declarația ONG-urilor de media, semnată de:

  1. Centrul pentru Jurnalism Independent
  2. Asociaţia Presei Independente  
  3. Asociația Presei Electronice 
  4. Centrul de Investigații Jurnalistice
  5. Comitetul pentru Libertatea Presei
  6. Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
  7. Centrul Acces-Info

La scurt timp după incident, Inspectoratul General al Poliței a anunțat, prin intermediul unei postări pe facebook, că „s-a autosesizat pe marginea abuzurilor comise de un bărbat, împotriva unei echipe de jurnaliști de la un post privat de televiziune”.