Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (video) Doi jurnaliști Jurnal TV,…

(video) Doi jurnaliști Jurnal TV, loviți și înjurați de un paznic al casei omului de afaceri Iuri Luncașu. Ce spune poliția

O echipă de filmare a postului Jurnal TV a fost agresată la poarta omului de afaceri Iuri Luncaşu în timp ce documenta un subiect referitor la contractele cu statul semnate de firmele acestuia și creditele de zeci şi sute de milioane obţinute de la Victoriabank în schimbul unor gajuri cu valoare mult mai mică. Un paznic al imobilului unde locuiește Luncașu a adresat amenințări verbale și înjurături la adresa reporterului și operatorului, după care a lovit de câteva ori jurnaliștii cu o lopată de curățat zăpada. Ulterior, un bărbat care s-a prezentat consilier al omului de afaceri a numit jurnaliștii „șobolani” și a declarat că zona de drum separată prin barieră este un teritoriu privat. Jurnaliștii au chemat poliția, iar ulterior au depus o plângere referitor la incident. Paznicul a refuzat să se deplaseze la sectorul de poliție, invocând că este la muncă, și a declarat că urmează să se prezinte mâine pentru a da explicații.

Contactat, reporterul Jurnal TV a precizat pentru Ziarul de Gardă că în prezent, împreună cu operatorul tv, se află la sectorul de Poliție nr. 3 din Chișinău pentru a depune o plângere referitor la incident și a prezenta drept, dovadă, imaginile video.

Jurnalistul a precizat că totul s-a întâmplat în jurul orei 13.00, în preajma casei omului de afaceri Iuri Luncașu.

„Un bărbat, fără să se prezinte, ne-a interzis să filmăm, ne-a interzis prin înjurături să plecăm de acolo. Noi nu ne-am conformat pentru că este legal ceea ce făceam, după care s-a dus și a luat o lopată pentru curățarea zăpezii și s-a luat după noi. L-a lovit de două ori pe operator, continuând să înjure. Ne-a zis că dacă vrem să mai trăim să ne căutăm de treabă. Noi am plecat și am chemat un echipaj al poliției. Între timp a venit un domn care s-a prezentat drept consilier al afaceristului, pe nume Florentin. Numele de familie nu a dorit să-l prezinte. Nici polițiștilor nu le-a spus numele de familie. Acesta ne-a zis că suntem „niște șobolani” că umblăm cu filmatul și că dacă va fi găsit vinovat, paznicul va răspunde. Atât. Cu toate acestea, i-am cerut să ne permită să filmăm după barieră, pentru că este loc public. Nu ne-a permis, invocând că zona de după barieră este un loc privat, nu drum public”, a explicat pentru ZdG reporterul Jurnal TV. Acesta a precizat că paznicul a refuzat să meargă la sectorul de poliție pentru a depune explicații, invocând că este la serviciu. Acesta ar urma să se prezinte abia mâine la Inspectoratul de poliție.

Jurnalistul susține că în timp ce aștepta venirea poliției, o mașină a blocat drumul pentru a nu permite echipei de filmare să părăsească zona. Reporterul spune că timp de câteva săptămâni încearcă să discute cu omul de afaceri, dar fără succes, de accea a solicitat aportul consilierului lui Iuri Luncașu. Potrivit jurnalistului, consilierul ar fi declarat: „nu va discuta niciodată cu voi pentru că sunteți o televiziune mincinoasă”.

Reporterul Jurnal TV susține că va documenta aspectul instalării de către omul de afaceri a barierei care restricționează accesul în zonă.

La scurt timp după incident, Inspectoratul General al Poliței a anunțat, prin intermediul unei postări pe facebook, că „s-a autosesizat pe marginea abuzurilor comise de un bărbat, împotriva unei echipe de jurnaliști de la un post privat de televiziune”.

„Colegii de la Direcția Poliței Capitalei au ajuns la locul producerii incidentului și cercetează toate circumstanțele, iar agresorul va fi audiat de către polițiști”, scrie IGP pe rețeaua de socializare.

Iurii Luncaşu este un prosper şi discret om de afaceri, despre care presa a scris încă în anii 2000 că ar fi fost un apropiat al fostului preşedinte Vladimir Voronin. În 2014, Rise Moldova a publicat mai multe fotografii în care Luncaşu era surprins însoţindu-l pe Vladimir Plahotniuc la Sciez, Franţa. Luncaşu este fondator la mai multe companii: „Denir Lux”, „GB&CO”, „Primrof Construct” sau „Acvilin-Grup”, cu afaceri în domeniul construcţiilor sau ţigărilor. Împreună cu membrii familiei, el deţine mai multe case şi apartamente în capitală.

În mai 2017, ZdG a scris că firma „Investar Investments Limited” din Cipru, reprezentantă prin procură de omul de afaceri Iuri Luncașu, a intrat în posesia imobilelor impunătoare care se află la intersecţia străzilor Timiş şi Bujorilor, lângă parcul din „Valea Morilor”, unul dintre care, pe motiv că este asemănătoare reşedinţei preşedinţilor americani, este numit „Casa Albă”.

Citiți și

(Video drona, doc) Omul de afaceri din spatele tranzacției de 150 de milioane de lei cu un imobil atribuit lui Vladimir Plahotniuc